Een vis pedicure, is dat wel zo goed? 

Je hebt het vast wel is voorbij zien komen, een vis pedicure. Honderden vissen die aan je tenen knabbelen. Schijnbaar is dit dus heel goed voor je voeten en nagels. De visjes knabbelen de dode huidcellen van je voeten, waardoor de huid na behandelingen zachter aanvoelt. Maar zijn deze visjes wel zo goed voor onze voeten? 

Niet geheel zonder risico 

Het voetenbadje vol met visjes is redelijk onschuldig. Toch is het niet geheel zonder risico’s. De visjes knabbelen niet alleen dode huidschilfers van de voeten, maar ze kunnen ook huidinfecties overbrengen. Het is dus af te raden voor mensen met een onderliggende ziekte of een verminderde weerstand. Er bestaat dan een kans dat je dan een huidinfectie of voetschimmel kan oplopen.  

Ook voor mensen die last hebben van een huidaandoeningen, vooral eczeem, verwondingen of een beschadigde huid is het niet handig om deze vissen tussen je tenen te laten knabbelen. Het risico van besmettingen is dan groter.  

Verhoogd risico’s op infecties 

Het verhoogde risico op infecties wordt veroorzaakt door de temperatuur van het water en door de visjes zelf. Het water waarin de vissen zwemmen is namelijk lastig te reinigen. Schoonmaakmiddelen zoals chloor zouden schadelijk zijn voor de vissen. Daarbij werkt de temperatuur van het badwater de bacteriegroei in de hand. Ook de visjes zelf dragen bacteriën met zich mee. 

Geen zorgen 

Als je geen huidbeschadigingen aan je voeten hebt en verder goed gezond bent, dan hoef je je weinig zorgen te maken. De kans is klein dat je dan een infectie oploopt. Heb je een verminderde weerstand of wondjes aan je voeten, dan is het dus beter af te raden.  

Sharing is caring