8 plankoefeningen voor thuis 

De welbekende plank op je onderarmen die je dan 1 minuut moet volhouden is een beetje saai. Maar er zijn zo ontzettend veel verschillende plankoefeningen die je thuis kan doen zonder dat het je gaat vervelen. Ben je benieuwd naar de verschillende plankoefeningen? Wij hebben er 8 voor je op een rijtje gezet. 

De dolfijn  

Het grootste voordeel van deze plank is dat hij makkelijker is dan de traditionele plank. Bij deze plank sta je namelijk op je onderarmen en heb je dus geen druk op je polsen staan. Als eerst ga je op je handen en knieën zitten. Vervolgens leg je je onderarmen op de mat en zorg dat je je vingers bij elkaar houd. Houd je armen op schouderbreedte en plaats je hoofd tussen je armen. Zet je voeten dan in de mat en duw je stuitje omhoog. Probeer je benen zo ver mogelijk te strekken.  

Plank met knie tap 

Ga in een plank staan op je onderarmen. Je ellebogen staan recht onder je schouders en je rug is recht. Als je goed in de plank staat tik je je knieën tegen de mat en dan kom je weer in de plank staan.  

Zijplank met een twist 

Ga in een zijplank staan op je rechteronderarm. Je elleboog staat recht onder je schouder en je heup is van de grond. Doe je linkerarm omhoog en doe je linkerarm dan naar voren en dan onder je lichaam door. Je merkt dat je schouder naar de grond draait. Daarna doe je je linkerarm weer omhoog totdat hij weer helemaal recht is.  

Plank op een bal 

Als je die hebt pak je er een stabiliteitsbal bij en anders kan je gebruik maken van een stoel. Zet je handen op de grond en leg je voeten op de bal of op de stoel. Je handen staan op schouderbreedte en je voeten zijn op heupbreedte.  

Plank met één been 

Ga in de volledige plank staan, dus op je handen. Zorg ervoor dat je handen onder je schouders staan en je voeten op heupbreedte. Als je goed staat til je je rechterbeen van de grond en houd je dat even vast. Laat je been dan weer zakken en til dan je linkerbeen van de grond en houd dat dan even vast. 

Plank met een weerstandband 

Pak er een weerstandband bij en doe die net iets boven je polsen. Ga vervolgens in een volledige plank staan. Zet je linkerhand iets verder naar links en hou dat even vast. Daarna plaats je hem weer terug en dan doe je precies hetzelfde met je rechterhand. 

Draaiplank 

Ga in een plank staan op je handen en breng je linkerknie naar je borst. Draai vervolgens met je linkerknie naar rechts en kijk mee met de draai. Houd dit dat even vast en plaats je linkerbeen weer naast je rechterbeen. Nu doe je precies hetzelfde, maar dan met je rechterbeen.  

Zijplank crunch 

Begin in een zijplank op je rechterarm. Houd je linkerarm op je hoofd en zet je voeten op elkaar. Zak dan langzaam door je heup, zodat je een crunch maakt. Houd dit dan even vast en keer dan langzaam weer terug in een zijplank. Dit herhaal je een aantal keer en daarna verander je van kant.  

Sharing is caring