Effect van oordoppen op je oren 

Je luistert 24/7 naar muziek of je vindt het lekker om met oordoppen in je oren te slapen. Er zit tegenwoordig altijd wel wat in je oren. Maar is dit wel zo goed voor je oren en kan dit voor minder gehoor zorgen?  

Oordopjes te diep 

Als je goed je best doet, kun je oordopjes best ver in je oor duwen. Maar dat betekent niet dat je schade toebrengt aan je gehoor. Je gehoorgang is ongeveer 2,5 centimeter. Als je zo’n sponzig oordopje te ver duwt kun je ook oorsmeer mee duwen wat vervolgens ophoogt achterin je gehoorgang. Ook dit is niet per se schadelijk, maar kan wel erg vervelend worden voor later. Dit kan je altijd eventueel laten verwijderen bij een kno-arts. 

Draadloze oortjes 

De straling wat van de oortjes afkomt is niet goed voor de mens. Het heeft effecten zoals een verhoogd risico op kanker, neurologische aandoeningen en genetische aandoeningen. Ook door de muziek die uit de oortjes komt kan het zorgen voor gehoorverlies. De draadloze oortjes kunnen dus nog wel is de boosdoener zijn.  

Slapen met oordopjes 

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor geluid tijdens het slapen. Toch kan je van slapen met oordopjes geen blijvende gehoorschade oplopen. Maar toch als je wilt gaan slapen met oordopjes in, koop dan wel goede. Niet elk soort is kwalitatief even goed. Ook is het handig om je oordopjes regelmatig schoon te maken, anders heb je kans op ontstekingen. Maar hoe maak je ze goed schoon? 

Oordopjes schoonmaken 

Je moet je oordoppen dagelijks schoonmaken. Veel mensen vergeten dit of doen dit te weinig omdat ze niet wisten dat dit moest. Nou, bij deze… zodra je opstaat gelijk even reinigen!  

Het schoonmaken is erg belangrijk omdat een afgesloten oor warm en vochtig kan zijn. Bacteriën kunnen zo vrij hun gang gaan. Een gedesinfecteerde oordop bevat minder bacteriën en verkleint dus de kans op bijvoorbeeld een infectie of andere reactie. Daarom is het ook erg belangrijk hetzelfde dopje altijd in hetzelfde oor te steken.  

Je reinigt de oordoppen gemakkelijk met een bakje water. Gebruik geen sop want dit kan gaan irriteren.  

Hoe lang gaan oordoppen mee 

Een sponsig oordopje gaat maar één nacht mee. Dit materiaal is namelijk moeilijk schoon te maken. Je steekt dan dus elke keer weer een vies dopje in je oor. Het is geen ramp als je ze wel langer gebruikt, maar het beste is om ze na één keer weg te gooien.  

Een dopje gemaakt op maakt kan een stuk langer mee. De kwaliteit van de geluidsdemping gaat twee jaar mee.  

Draadloze oortjes gaan ook erg lang mee. Ligt eraan hoelang er nog muziek uit blijft komen natuurlijk. Ook kan je deze af en toe schoonmaken, hier kunnen ook bacteriën op komen.  

Sharing is caring