Vingers knakken, gevaarlijke gewoonte? 

Vaak vinden mensen het niet fijn om die knakkende vinger van je te horen. Ze zeggen dat het slecht is voor je vingers, of vies klinkt. Als iemand zijn vingers knakt geeft dit een naar geluid, terwijl de ‘knakker’ het vaak juist een prettig gevoel vindt. Mensen zeggen dat je door regelmatig je gewrichten te knakken reuma kunt krijgen, maar zo ongezond is het nu ook weer niet.  

Waar komt die ‘knak’ vandaan? 

Bij sommige mensen knakken gewrichten heel snel, terwijl andere er wat meer moeite voor moeten doen. Het verschil zit hem in de flexibiliteit van de gewrichten. In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid vloeistof waarin gas is opgelost. Het vocht is het smeermiddel van het gewricht, om bewegingen soepel te laten verlopen. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat er onderdruk. Die onderdruk zorgt voor een vacuüm.  

Door de lage druk komen de in het vocht opgeloste gassen vrij. Het vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt opgevuld met gas. Dat laatste hoor je als een knak, vergelijkbaar met een zuignap die je van het raam trekt.  

Fijn gevoel 

Onze gewrichten hebben het niet per se nodig, maar wij wel. Die knak horen en voelen geeft ons een voldaan en goed gevoel. Het voelt dan ook niet lekker als het gewricht niet kraakt, dan lijkt het alsof de handeling niet af is.  

Is het schadelijk 

Volgens wetenschappers levert het knakken van de vingers geen schade op. Er werd een lange tijd gedacht dat het tot slijtage of ontstekingen van de gewrichten kan leiden, maar het wijst erop dat de gewrichten van vingerknakkers niet verschillen van die van niet-knakkers.  

Wel kunnen je gewrichten soepeler worden als je het vaak kraakt. Hierdoor zal je ze in de toekomst steeds vaker kunnen kraken.  

Het kan ook gevaarlijk zijn als je een bot, pees of bijvoorbeeld heup forceert. Als je jouw heupen of schouders kraakt til je het bot uit de kom. Je hoort een krakend geluid als je bot van de onnatuurlijke positie springt. Als je dat te veel doet kan je kraakbeen verslijten.  

Enige boosdoener 

Het geluid dat vrijkomt wanneer de vingers worden geknakt, is een van de boosdoeners waardoor mensen denken dat het slecht is. Voor vele is het een onaangenaam geluid. Mensen associëren het met botten die knakken. Mensen denken dan meteen: dat moet niet goed kunnen zijn. Maar gelukkig is dat dus niet het geval! 

Sharing is caring