Wat te doen bij kramp 

Super vervelend, maar wel onschuldig. Zeker midden in een wedstrijd. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen en te verhelpen. Hieronder vertellen we jou hoe je kramp kunt verhelpen. 

Wat is kramp? 

Het is het voortdurend samentrekken van een spier. Het kan worden veroorzaakt door vermoeidheid, maar ook door een eventuele verwonding van de spier. Ook bij kou en vochtige omstandigheden treedt kramp vaak op. Bijvoorbeeld als je in koud water zwemt.  

Kramp voorkomen 

Als je een kramp wilt voorkomen, moet je beter opwarmen voor het sporten. Zo warm je de spieren goed op en zullen ze minder snel samentrekken. Ook helpt genoeg water drinken. Hierdoor verklein je de kans op een kramp. 

Kramp verhelpen 

Heeft het bovenstaande toch niet geholpen en springt de kramp er toch in? Dat kan je dat oplossen op de volgende manier: 

  • Losschudden 

Zorg ervoor dat je ontspannen ligt. Door vervolgens de verkrampte spier los te schudden kan je de kramp eruit krijgen. Als het schudden niet werkt, kan je de spier oprekken.  

  • Kramp onder voet 

Pak je voet en buig de enkel. In een hoek van negentig graden, net alsof je rechtop staat.  

  • Kramp in kuit 

Kramp in je kuit, een van de vervelendste! Deze hebben ook de meeste mensen wel eens gehad. Om deze kramp eruit te krijgen ga je zitten en houd je je been volledig gestrekt. Ook bij de knie. Vervolgens laat je je voet naar je toe trekken. Dit kan je doen met een touw, of iemand die tegen je voet wilt duwen. 

  • Kramp in hamstring 

Ga liggen en houd je been weer volledig gestrekt. Duw in plaats van je hele voet, het hele gestrekte been richting de borstkas.  

Sharing is caring