Wat doet te veel zonlicht met je ogen 

Iedereen weet dat je goed voor je huid moet zorgen en moet beschermen tegen de zon. Te veel zon op je huid kan namelijk voor consequenties zorgen. Veel mensen weten alleen niet dat te veel zonlicht ook heel slecht voor je ogen kan zijn. Zo kan je hoornvlies verbranden met vervelende klachten als gevolg. Ook versnelt zonlicht het verouderingsproces. In dit artikel leggen wij uit wat de zon allemaal met je ogen doet of kan doen.  

Hoornvlies 

Net als onze huid, kan je hoornvlies ook verbranden door uv-straling. Een verbrand hoornvlies komt vaak door onzichtbare straling, zoals infrarood en ultraviolet. Wanneer je hoornvlies verbrandt kunnen je ogen meer gaan tranen en brandend aanvoelen. Ook heb je hoofdpijn en zie je tijdelijk wazig. In ernstige gevallen krijg je je ogen nauwelijks nog open. Ook kan je licht moeilijker verdragen. Deze klacht ontstaan door reflectie van de zon in de sneeuw. Dit wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Ondanks dat de naam naar sneeuw is vernoemd, kan dit ook voorkomen in de woestijn, op het land of op het water.  

Risico 

Je kunt je ogen beschermen om deze klachten te voorkomen. Tussen twaalf uur en vier uur ‘s middags, heb je een verhoogd risico om je hoornvlies te verbranden. Ook wanneer de zon niet schijnt, loop je nog risico. Op bewolkte dagen bereikt de uv-straling alsnog voor vijftig procent onze ogen.  

Zonlicht belangrijk voor je ogen 

Ook is zonlicht heel belangrijk voor je ogen. Het is belangrijk voor je zicht, want voldoende licht stimuleert de kegeltjes op je netvlies, die verantwoordelijk zijn voor scherp zicht. Hoe meer zonlicht, hoe beter je ziet. Je gezichtsscherpte is beter.  

Bescherming 

Om je ogen het beste te beschermen is een goede zonnebril die goed beschermt tegen de Uv-straling prettig. Een uv-filter van 400 in een zonnebril beschermt je ogen het beste! Ook kan een goede hoed of pet helpen voor minder zonlicht in je ogen. Zelfs op minder zonnige dagen. Te veel in de zon staren is niet goed voor je ogen en zal op langer termijn problemen veroorzaken. Dus wees alsnog voorzichtig! 

Sharing is caring