De samenwerking tussen je darmen en hersenen  

Misschien heb je het al eens gehoord, maar wist je dat je darmen en hersenen samenwerken? Je darmen worden eigenlijk ook wel je tweede brein genoemd. In dit artikel leggen we je uit hoe dit zit.  

De samenwerking tussen deze twee organen 

Je darmbacteriën werken samen met je hersenen. Ze communiceren als het ware met elkaar. Deze communicatie verloopt via de hersen-darm-as, dit kun je zien als de verbinding tussen je eerste brein (hersenen) en je tweede brein (darmen/buik). Deze as zorgt ervoor dat je darmen en geest constant met elkaar verbonden zijn, maar elkaar dus ook kunnen beïnvloeden.  

Waaraan kun je de samenwerking tussen je darmen en hersenen merken?  

Je kent vast wel het ‘onderbuik’ gevoel over iets of iemand. Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld ergens mee in je maag zit of dat je ontzettend misselijk bent van de spanning voor een tentamen of voor een belangrijk sollicitatiegesprek. Maar denk ook aan het fijne gevoel van vlinders in je buik hebben wanneer je verliefd bent op iemand.  

Darmproblemen en hersenaandoeningen  

Tegenwoordig blijkt dat veel mensen die kampen met een hersenziekte zoals alzheimer, parkinson, schizofrenie of een bipolaire stoornis ook last hebben van darmproblemen. Op dit moment wordt er vanuit de hersenstichting een groot onderzoek gefinancierd. Het onderzoek is gericht op hoe de darmen ingezet kunnen worden in strijd tegen deze hersenaandoeningen.  

Sharing is caring