Warm vs. koud douchen 

Wat is nou eigenlijk beter voor je? Een lekkere warmen douche waardoor je ontspant of een koude douche zodat je goed wakker wordt en kan beginnen met je dag? Hieronder alle voordelen van warm en koud douchen.  

Warm douchen 

  1. Spieren versoepelen 

Een warme douche kan spieren die wat stijver zijn versoepelen. Het verlicht je spanning en daarom kom je juist weer goed ontspannen de douche uit. Sommige douchekoppen hebben een speciale massagestraal en deze kan je ook gebruiken om je schouders, nek en rug te masseren. 

  1. Liefdeshormonen aanmaken 

Het is bewezen dat een warme douche ervoor zorgt dat je lichaam meer van het liefdeshormoon oxytocine aanmaakt. Dit vermindert je stress en angsten! 

  1. Verkouden 

Als je verkouden bent, is het erg fijn om even een warme douche te nemen. De stoom van het warme water zorgt ervoor dat de holten gaan hydrateren. Hierdoor kan vastzittend slijm loskomen.  

Koud douchen 

  1. Boost 

Als je ‘s ochtends onder de warme douche staat, kan je soms zo het gevoel hebben dat je weer in slaap gaat vallen. Met een koude douche is dit juist andersom. Als je de laatste paar minuten even koud doucht kan dit je vermoeidheid wegnemen en je alertheid een boost geven. Je krijgt waarschijnlijk meer zin in je dag na een frisse douche! 

  1. Helpt tegen depressie 

Het nemen van koude douches gedurende een paar minuutjes is helpend tegen depressie, en dit is bewezen! De aangeraden temperatuur ligt dan rond de 20 graden. Voel je je slechter in je vel? Probeer deze techniek eens. 

  1. Beter voor je huid en haar 

Koude douches zijn beter voor je huid en haren. Een warme douche kan snel zorgen voor een droge huid en koude douches helpen je lichaam juist hydrateren. Ideaal dus als je last hebt van een trekkerige huid. 

Sharing is caring