Is gesmolten kaas ongezonder? 

De gedachte is zo gek nog niet. De gesmolten kaas voelt vettiger en machtiger. Toch gaat het om het effect van de manier waarop je het eten ervaart. Dat effect moeten we niet onderschatten. Maar is gesmolten kaas nu echt zoveel ongezonder dan een normaal broodje kaas? 

Gesmolten chocola 

Denk aan een lepeltje gesmolten chocola. Als je dit smelt komt er ook meer smaak los en voelt het ook vetter en machtiger. Een droge, harde chocola is minder overweldigend. Zo werkt het hetzelfde bij kaas. Van de fonduekaas kan je misschien minder op dan een kaasblokje bij een borrel. De kaas of chocola is warm en de smaak en geur zijn heftiger, waardoor je ook langzamer en bewuster eet.  

Vettere look 

Toch ziet gesmolten kaas er vetter uit als het verwarmd wordt. Het gaat glimmen en glijden en soms zie je zelfs het vet erop zitten. Een blokje kaas ziet er dan toch wat gezonder uit. Dit komt omdat we de gesmolten look toch wat sneller associëren met room of boter. Dit wordt vaak ook nog als topping gebruikt voor machtige gerechten. Hierdoor maken mensen sneller de koppeling met ongezond.  

Zweten 

Boven de 20 graden gaat kaas zweten en dan ontstaan er druppeltjes vet aan de buitenkant. Dit is geen extra vet, maar gewoon het vet uit de kaas. Of het erop of erin zit maakt dus niet heel veel uit. Er zijn ook andere kazen die sneller smelten, die zijn vaak wel ongezonder. Bijvoorbeeld cheddar kaas. 

Dus conclusie: gesmolten kaas is niet ongezonder dan gewone kaas! Een tostietje of wat kaas bij je eitje kan dus makkelijk! 

Sharing is caring