Is onszelf veel wassen wel goed? 

Er zijn veel verschillende meningen over hoe vaak je jezelf in de week moet douchen. De ene persoon doucht elke ochtend en de ander 2 keer in de week. Maar hoe vaak moet je je nou écht wassen? 

Huidtype 

Er is geen wasvoorschrift, maar het hangt van veel dingen af. Sommige mensen hebben actievere vet- en talgklieren dan anderen. Dan zal je vaker moeten wassen. Een ding is wel duidelijk: elke dag vijftien minuten heet douchen met zeep is onnodig en zelfs schadelijk. Je wordt er niet schoner van en je huid begint eraan te wennen.  

Kleine scheurtjes en infecties 

Je huidlaag droogt uit en de slechte bacteriën kunnen makkelijker binnendringen en voor infecties zorgen. Je ontwikkelt sneller huidproblemen zoals eczeem, roodheid en jeuk. Wie last heeft van puistjes doucht beter niet elke dag, en liefst ook minder dan 5 minuten. 

Droge huid 

Van veel douchen droogt de huid uit. En veel zeep wast de huid beschermingslaag van vetten en bacteriën eraf, waardoor je huid uitdroogt of beschadigd raakt. Ook kun je sneller contactallergieën krijgen, omdat stoffen makkelijker je huid binnendringen. Je kan wel elke dag douchen, maar dan vrij kort en niet zo heet.  

Je haar wordt sneller vet 

Als je elke dag doucht en dan je haar wast, zal je haar sneller vet worden. Als je elke dag je haar wast, raakt je hoofdhuid er namelijk aan gewend om elke dag nieuwe talg te produceren en hierdoor wordt het sneller vet. Je hoeft eigenlijk je haar maar 2 keer per week te wassen. 

Fris gevoel 

We douchen vaak niet met het idee om parasieten te doden. Je gaat vaak douchen om je fris te voelen, te relaxen en omdat het wellicht sociaal gewenst is. Het probleem is ook zoals met wel meer dingen, het wordt eerst slechter voordat het goed wordt. Dus blijf douchen zoals je al deed, ook als jij gewend bent met het elke dag douchen. Maar ga voor een korte douche, op die manier ben je gezond bezig en ga je toch gewoon elke dag fris de deur uit. 

Sharing is caring