Altijd zin in iets zoets? Dit zijn de oorzaken! 

Heeft je lichaam steeds super veel zin in zoetigheid en weet je maar niet waar die honger vandaan komt? Chocolade, koek, snoep, het maakt niet uit wat, maar jij wilt het eten na de maaltijd. Hieronder zouden wel eens de oorzaken kunnen staan! 

Oorzaak van trek in zoet 

Je lichaam heeft soms periodes waarin je lichaam snakt naar suikers. Het is dan erg moeilijk om hier niet aan toe te geven. Toch is de achterliggende oorzaak hiervan te weinig slaap. Een slechte nachtrust zorgt er namelijk voor dat je ‘s avonds meer trek krijgt en behoefte hebt aan heel veel calorieën. Als je slecht slaapt, raken namelijk hormonen en neurotransmitters verstoord. Ook gaat het beloningssysteem in je brein anders werken. Voor je het weet is het hele pak met koekjes op en merk je dat je honger nog steeds niet gestild is.  

Vermoeidheid 

Doordat vermoeidheid de grootste oorzaak is van die enorme trek in zoetigheid, weten we ook gelijk wat de directe oplossing is. Een goede nachtrust! Dit helpt je lichaam om alles goed te laten verlopen. Je lichaam zal altijd aangeven wanneer hij behoefte heeft aan voedingsstoffen en ook wanneer het een verzadingsgevoel heeft. Een goede nachtrust kun je ondersteunen door in een koele kamer te slapen, je telefoon buiten de slaapkamer te laten, te schrijven over je dag of lees een boek. Ook helpt het om in de avond geen koffie meer te drinken en alcohol kun je ook beter laten staan.  

Oude gewoontes 

Ook kunnen het je oude gewoontes zijn die je nu in de weg zitten. Als je altijd al een toetje hebt gegeten na het eten, dan associeer je de zoetigheid met gezelligheid. Of werd je beloont met een toetje als je je bord leeg had, dan staat dit in je hersenen geprogrammeerd. 

Emoties 

Ook emoties kunnen een reden zijn van je drang naar zoetigheid na het eten. Hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je tijdelijk goed gaat voelen. Ook als je serotonine laag is in je lichaam, voel je je meestal verdrietig en down. Suikers en snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam serotonine aanmaakt, waardoor je je tijdelijk vrolijker gaat voelen. 

Sharing is caring