Wat kan je doen tegen cellulite? 

Veel meiden zijn hier onzeker over, cellulite ook wel sinaasappelhuid genoemd. Maar hoe ontstaat dit en wat kan je ertegen doen? Hier de beste tips zodat jij van je sinaasappelhuidje afkomt! 

Sinaasappelhuid 

Cellulite ontstaat wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt waardoor een vernauwing van de bloedvaten wordt veroorzaakt. Door een slechte bloedcirculatie en verstoorde vochtafvoer kunnen vet en afvalstoffen het vocht steeds moeilijker afvoeren. Hierdoor ontstaat een bobbelige huid die putjes vertoont, de zogenaamde sinaasappelhuid. 

Oorzaken 

  • Hormonen 

Hormonen en dan vooral oestrogeen kunnen zorgen voor cellulite. Dit verklaart ook waarom vrouwen er sneller last van hebben dan mannen.  

  • Levensstijl 

Als je te veel zout, vet, vitamines en weinig vezels eet, kan dit leiden tot verhoging van cellulite. Ook de mate waarin je aan je lichaamsbeweging doet, heeft hier impact op. Sporten is niet alleen goed voor de bloedcirculatie en het reduceren van vetpercentage. Het zorgt ook voor minder stress.  

  • Aanleg 

Erfelijke aanleg kan ook nog een rol spelen bij cellulite. Hebben mensen in je naaste familie cellulite, dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt.  

  • Overgewicht 

Ook al hoef je geen overgewicht te hebben om last te hebben van cellulite, toch verhoogt de kans erop bij een hoger vetpercentage. 

Wat kan je ertegen doen 

Cellulite volledig verwijderen is meestal niet haalbaar, maar je kan wel heel wat doen om je sinaasappelhuid gladder en strakker te maken.  

  • Eet gezond 

Aangezien cellulite veroorzaakt wordt door vetcellen, kun je dit gevoelig verminderen door je voeding aan te passen. Het vetweefsel in ons lichaam ontstaat immers vooral door wat we eten. Door gezond en gevarieerd te eten, met voldoende, groente, vis, noten, zaden en volkoren producten, kun je cellulite bestrijden en helpen voorkomen. 

  • Drink veel water 

Door voldoende te drinken zorg je voor een gezonde vochthuishouding en daardoor een optimale doorbloeding en ontgifting. Hoe meer water je drinkt, hoe meer afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen.  

  • Beweeg genoeg 

Lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Bovendien wordt de vetverbranding gestimuleerd tijdens het sporten. En je krijgt er een gespierder en strakker silhouet door.  

  • Masseer 

Door je benen, billen en eventuele andere zones waar cellulite voorkomt regelmatig stevig te masseren, worden de vetten in het onderhuids bindweefsel regelmatiger verdeeld. Hierdoor verminder je het sinaasappeleffect. De temperatuurverhoging in het lichaamsweefsel helpt vetophoping afbreken, terwijl de verbeterde doorbloeding zorgt voor de afvoer ervan.  

Sharing is caring