Waarom het drinken van alcohol je slaap verstoort 

Als je alcohol drinkt, slaap je slechter. Ook al lijkt het soms dat het drinken van alcohol je juist helpt om in slaap te vallen. Naarmate de nacht vordert en het alcohol percentage in je lijf afneemt kun je merken dat je woelt en draait.  

Het effect van alcohol 

Alcohol heeft effect op de lengte en kwaliteit van slaap. Mensen vallen na alcohol sneller in slaap, maar de slaap is onrustig en minder diep. Iemand die alcohol heeft gedronken en veel uren heeft geslapen, is minder uitgerust dan iemand die niks heeft gedronken en even veel uren heeft geslapen.  

REM slaap 

Tijdens REM-slaap droom je, je spieren ontspannen volledig en alle informatie en emoties van de dag worden door je hersenen verwerkt. De REM-slaap is heel belangrijk voor het mentale herstel. Alcohol onderdrukt de REM-slaap. Als iemand gedronken heeft dan begint de REM-slaap later en heeft iemand in totaal minder REM-slaap. Daarom voelt iemand die gedronken heeft zich minder uitgerust wanneer diegene wakker wordt, dan iemand die niet gedronken heeft. 

Slaapproblemen 

Mensen met slaapproblemen zijn vaker verslaafd aan alcohol of andere middelen. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol of andere middelen hebben vaak ook slaapproblemen. Als iemand lange tijd regelmatig alcohol drinkt, went het lichaam eraan. Dit betekent dat iemand steeds meer alcohol nodig heeft voor hetzelfde effect. Drinkt iemand elke dag een borreltje voor het slapengaan, zal iemand na een aantal weken twee borreltjes nodig hebben om makkelijker in slaap te komen. Gewenning is een eerste teken van een alcoholverslaving. 

Sharing is caring