Waarom jij een menstruatiecup zou moeten gebruiken 

In veel landen is de menstruatiecup niet meer weg te denken uit de badkamer. Ook in Nederland maakt de menstruatiecup nu een opmars. Dit is niet zo gek, want dit zijn de voordelen van de cup. 

Wist je dat de menstruatiecup al heel lang bestaat? Al sinds 1973 zelfs. Toch is de cup niet zo populair als de tampon en maandverband. Een menstruatiecup is even wennen maar de voordelen zijn eindeloos.  

Duurzaam 

Wist je dat de gemiddelde vrouw 10.000 tampons of maandverbanden in haar leven gebruikt? Dat zorgt dus voor kilo’s afval. Gemiddeld loopt het op van 60 tot 90 kilo per persoon. Dit kan je allemaal besparen met de menstruatiecup. De menstruatiecup heeft een levensduur van tien jaar en het materiaal is recyclebaar. De cup is gemaakt van rubber of siliconen.  

Makkelijk  

 
Een tampon kan je niet langer dan 8 uur inhouden. Terwijl de menstruatiecup daarentegen makkelijk twaalf uur kan blijven zitten. Dat betekent een stuk minder gedoe op een dag. Wel erg belangrijk is dat je de cup na je gebruik omspoelt en na je menstruatie uitkookt.  

Goed voor de portemonnee  

Maar een menstruatiecup is best duur? Ja in vergelijking met een pakje tampons is het niet goedkoop. Maar reken het maar eens uit. Een pakje tampons kost rond de 3 euro dus 12×3=€36,- minstens per jaar. Een menstruatiecup is gemiddeld €25,-. Koop je elke maand een pakje tampons dan ben je dus al duurder uit. Dat scheelt dus al €11,- in het eerste jaar. Je kan gemiddeld 10 jaar met de menstruatiecup doen. Hierdoor bespaar je dus in 10 jaar ongeveer €300,-. Kan je weer iets anders leuks van kopen.  

Andere voordelen: 

  • Je kan naar de sauna en urenlang sporten zonder dat je naar het toilet moet. 
  • Het is beter voor het milieu. 
  • De cup absorbeert geen vocht. De cup draagt dus comfortabel en verstoort de balans van de vagina niet.  
  • Je kan zien hoeveel bloed je verliest en of het er wel gezond uitziet.  

Sharing is caring