Waarom je langzaam zou moeten eten  

De hele dag door haast je je van de ene naar de andere afspraak. Al die haast en stress brengt gezondheidsnadelen met zich mee. Zo blijkt uit onderzoek dat snel eten ongezond is, we vertellen je waarom je beter de tijd kan nemen en welke invloed langzaam eten heeft. 

Goed kauwen 

 Als je langzaam eet dan kauw je meer. Niet alleen goed voor je spijsvertering maar hierdoor zit je ook sneller vol. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met gewichtsproblemen vaak gehaast eten en dus minder goed kauwen.  

Je geniet meer 

Als je erg snel eet, ontneem je jezelf de kans om te genieten van je maaltijd. Toch zonde als je al die tijd in de keuken hebt gestaan. Een eetmoment is dan ook het ideale moment om even rustig te zitten en te genieten. Door beter te kauwen geniet je dus meer maar je proeft de smaken ook veel beter. Even rustig de tijd nemen zorgt ook voor een opgeladen niveau en minder stress. 

Beter verteren 

Je spijsvertering begint al in je mond als je begint met kauwen. Tijdens het kauwen komt er speeksel vrij. De enzymen starten het spijsverteringsproces. Eet je langzaam dan verteer jij je eten beter en het zorgt ervoor dat je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen. Je voorkomt dus een hoop problemen zoals gasvorming.  

Hormoon  

Je eetlust wordt beïnvloed door je hormonen. Denk er maar aan als je verliefd bent. Leptine je verzadigingshormoon wordt tijdens het eten naar je hersenen gestuurd. Deze hormonen geven je hersenen de boodschap dat je gegeten hebt en dat je lichaam voedingsstoffen aan het opnemen is. Hierdoor vermindert je eetlust. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Na deze tijd zul je pas voelen dat je vol zit. 

Tips om langzamer te eten: 

  1. Let op je ademhaling. 
  1. Drink water bij de maaltijd. 
  1. Eet niet voor de televisie. 
  1. Eet met stokjes. 
  1. Leg je bestek neer na elke hap.  

Sharing is caring