Je slaapt beter in het donker 

Sommige mensen slapen met een lampje en de ander wil het pikdonker. Toch is slapen in een donkere slaapkamer belangrijk voor een goede nachtrust. Te veel licht in een kamer verstoort het slaapritme en kan een negatief effect hebben je nachtrust.  

Melatonine 

Het slaaphormoon melatonine komt vrij, zodra het donker wordt en is dus van grote invloed op je dag en nachtritme. Melatonine zorgt voor rust en een slaperig gevoel. Dit is essentieel om goed te kunnen slapen. Ook heeft het een herstellende werking op het lichaam. Een donkere ruimte zorgt ervoor dat dit hormoon sneller vrij komt en je sneller en dieper in slaapt valt 

Lichten dimmen 

Probeer al 2 uur van tevoren je lichten te dimmen. Doe je grote lichten uit, steek bijvoorbeeld kaarsen aan. Zet ook de helderheid van je telefoon lager en zorg dat je verduisterende gordijnen hebt zodat je kamer ook lekker donker is.  

Blauw licht 

Vaak gaan we voor het slapen nog op de telefoon of laptop. Het blauwe licht dat je mobiel uitstraalt blokkeert de productie van melatonine. Het werkt echt als je een halfuurtje voordat je gaat slapen je mobiel of laptop niet meer gebruikt. En als je de verleiding toch niet kan weerstaan, zet je mobiel dan dus op de laagste lichtstand als je toch even wilt kijken. 

Stofwisseling 

Door te slapen in een donkere kamer zou je stofwisseling sneller gaan. Je lichaam komt meer tot rust als je vast slaapt in een donkere kamer. Ben je dus bezig met afvallen? Probeer te slapen in een zo donker mogelijke kamer en kijk of dit voor jou werkt. 

Huid kan licht waarnemen 

Om te beginnen neem je zelfs met gesloten ogen nog licht waar, ook via je huid kan je licht waarnemen. Als je ‘s nachts licht waarneemt via je huid of ogen, kan je veel minder diep slapen. En minder diep en vast slapen heeft een negatieve invloed op hoe fit je je voelt overdag.  

Sharing is caring