Waar moet je op letten bij je houding

Niks is soms lekkerder dan onderuithangen op de bank. Een goede lichaamshouding voorkomt veel klachten. We geven je de beste tips zodat je weet waar je op moet letten. 

Belangrijk 

Een goede houding is belangrijk. Je hebt het vast al eerder gehoord. Maar waarom is dat zo? De manier waarop je staat, loopt en zit heeft invloed op je lichaam. Als je de rug, schouders en knieën verkeerd belast kan pijn het gevolg zijn. Met een goede houding verklein je de kans hierop. 

De juiste houding 

De juiste houding bestaat niet. Ik hoor je al denken, wat moet ik dan doen? Variëren is daarop het antwoord. Je bent als mens er niet voor gemaakt om uren in dezelfde houding te zitten. Tussendoor steeds bewegen is erg belangrijk. Heb je een kantoorbaan? Sta dan regelmatig even op. Drink bijvoorbeeld je koffie staand tijden je pauze.  

Wisselen 

Zorg dat je regelmatig dus even een andere houding aanneemt. Verschuif even je stoel, beweeg je schouderbladen en stretch je armen en polsen. Vergeet vooral niet naar je lichaam te luisteren. Merk je dat je spieren stijf worden, loop dan even heen en weer. Wil je dit goed doen? Zet dan bijvoorbeeld elk uur een wekkertje zodat je weet wanneer je even moet gaan lopen. Ook als je het druk hebt. 

Zitten 

Zitten is het nieuwe roken. Dus we kunnen je het niet vaak genoeg zeggen. Blijf in beweging! Zit je wel veel? Zorg dan dat je bureaustoel zo is ingesteld dat je knieën een hoek van negentig graden maken. Gebruik eventueel een voetenbankje als je anders niet met je voeten bij de grond komt.  

Verder moeten je onderarmen relaxt op je bureau kunnen rusten. Zodat je niet met opgetrokken schouders zit. Plaats je beeldscherm op ooghoogte. Naar beneden kijken is belastend voor de nek. Een goede tip: een zit-sta tafel kan helpen om je houding regelmatig te verwisselen.  

Sharing is caring