Feiten en fabels: over het boosten van je immuunsysteem

Je immuunsysteem is erg belangrijk, het houdt ziektes buiten de deur. Een boost kan je dan soms wel gebruiken. De adviezen vliegen je om de oren. Maar wat klopt en wat niet? 

Feit  

Sporten 

Sporten en bewegen is goed voor je lijf. Dus ook voor je immuunsysteem. Maar topsport of een andere heftige inspanningen zijn juist belastend. 

Witlof 

Deze groente staat ook wel bekend om zijn prebiotische werking. Het ondersteunt de darmen door de vele vezels. De gezonde bacteriën brengen de darmen in balans. Dit geldt ook voor ui, knoflook, artisjok en asperges. Elke dag een van deze toevoegen aan je maaltijd is dus een goed idee. Rauw, gekookt of gebakken. Het kan allemaal.   

Chocolade  

Het gaat dan wel om pure chocolade. Dus helaas geldt het niet voor elke soort. Pure chocolade bevat magnesium en zink. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem. Net zoals soja, peulvruchten, avocado en eieren. Een kleine stukje pure chocolade geeft je immuunsysteem als een boost.  

Fabels 

Afvallen  

Bij overgewicht is er vaak ook te veel vet. Vet, zeker dat in de buik zit kan zorgen voor laagdrempelige ontstekingen. Ga niet aan de slag met een crashdieet. Hierdoor krijg je juist te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor schieten de stresslevels in je lichaam juist omhoog.  

Knoflook 

We noemde het net al maar knoflook ondersteund ook de darmen. Maar omdat je hier zo weinig van nuttigt is het niet effectief tegen infecties. Gezond is het dus wel. 

Vitamine c 

Vitamine c is zeker belangrijk voor je immuunsysteem. Als je genoeg groenten en fruit eet krijg je hier genoeg vanbinnen. Door het bij slikken van een grote hoeveelheid kan je lichaam juist uit balans raken. Heb je toch een boost nodig? Dan wordt er door onderzoekers aangeraden niet meer dan 500 mg per dag in te nemen.  
 
 

Sharing is caring