Dit is waarom je jouw meldingen uit moet zetten

De overactieve appgroepen, ontelbare mailtjes en eindeloze videogesprekken. Er lijkt geen einde aan te komen. Je bent meer dan ooit afhankelijk van je telefoon. Maar soms mag het wel iets minder. Verbeter je mentale gezondheid en neem de stap, zet je meldingen uit. 

Door de bomen het bos niet meer zien 

Iedere dag krijg je een ontelbare hoeveelheid meldingen. Weet jij hoeveel het er zijn? De meeste mensen krijgen zo 65 tot 80 notificaties per dag. En je checkt je telefoon misschien nog wel vaker dan dat. Alles bijhouden voelt soms als een hele dagtaak.  

Het rode bolletje 

Wist je dat notificaties expres een opvallende rode kleur hebben? Ze vallen hierdoor niet alleen meer op maar er ontstaat ook een ‘drang om te reageren’ hierdoor. Niet alleen de kleur lijdt af maar, ook elke keer licht je beeldscherm op. De druk om de meldingen aan te pakken wordt steeds erger. 24/7 bereikbaar zijn zorgt dus voor een hoop onrust. 

Het gevoel 

Het gevoel van onrust wat je ervaart wordt door psychologen ook wel ‘aangeleerde hulpeloosheid’ genoemd. De meldingen blijven zich opstapelen omdat we dit zelf zo hebben ingesteld. Hierdoor raak je overweldigd, wat emoties oproept tot aangeleerde hulpeloosheid. De hele dag door verstoren meldingen je focus maar ook je prestatie en zelfs onze slaap.  

Dit doe je eraan 

Meer rust, focus en slaap. Dat klinkt natuurlijk goed in de oren. We geven je wat tips hoe je dit makkelijk kan bereiken.  

Kleine stapjes 
We noemden het eerder al maar, zet je meldingen uit. Dat hoeft niet meteen van alles. Begin bijvoorbeeld bij de social media apps. Ben je hieraan gewend, dan kan je ook de meldingen van berichtjes uitzetten. 

Wennen  

Het is natuurlijk erg wennen. Uit automatisme zou je nog regelmatig je telefoon pakken, ook als je geen meldingen krijgt. Probeer deze ‘drang’ te onderdrukken. Het kost even wat tijd en aandacht maar je bent er sneller aan gewend dan je denkt.  

Kies je momenten 

Je kan nu met meer focus werken en ervaart meer rust. Dat is natuurlijk geweldig en precies het doel geweest. Natuurlijk wil je nog wel sociaal zijn en reageren op je berichten. Wil je niet overweldigd raken? Kies dan vaste momenten om je berichten te beantwoorden.  

Sharing is caring