5 dingen over wijn die je nog niet wist

Wijn is altijd een belangrijk thema. Als je aan de tafel zit voor kaartspelletjes, een pizza eet of gewoon om relaxen. Het zorgt voor lange en gepassioneerde gesprekken. Dus hierbij onthullen we de 5 dingen over wijn die je nog niet wist! 

Angst voor wijn 

Ja het bestaat, een angst hebben voor wijn. Dit wordt ‘Oenofobie’ genoemd. Het komt niet veel voor, maar het wordt wel erkend als een echte serieuze ziekte. Deze mensen kunnen oprechte haat en angst voelen naar wijn toe. Deze ziekte ontstaat vaak door een gebeurtenis uit het verleden of door een negatieve ervaring bij het kopen of drinken van de wijn. 

Oudste wijnfles is al 1600 jaar oud! 

Deze eeuwen oude wijnfles die al 1600 jaar bestaat, is de oudste wijnfles ter wereld. Er zijn wijnen die beter van smaak worden als je ze een paar jaar laat liggen. Deze eeuwen oude wijn kan je helaas niet meer proeven. Je kan de fles wel bewonderen in het Historisch Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland. De wijn uit 1927 is de oudst drinkbare wijn die verkrijgbaar is.  

Het steeltje van het wijnglas 

Veel wijnglazen hebben een steel. Dit zit er niet voor niks, het heeft een daadwerkelijke functie. Je pakt het glas namelijk bij de steel. Als je het glas bij de bolling vast houdt warmt je wijn op. Hierdoor kan de smaak van je wijn veranderen. Daarom pak je het glas vast bij de steel, vanaf het moment dat je de wijn hebt ingeschonken. 

In een fles gaan wel 700 druiven! 

Dit zijn enorm veel druiven! Dat komt neer op zo’n 125 druiven per glas. Probeer nu maar is na te denken over alle kwekers en hoeveel druiven er geplukt worden om wereldwijd alle liefhebbers van een goed glas te voorzien.  

Grieken en wijn 

‘Op je gezondheid!’, dat heb je vast wel is voorbij horen komen. De Grieken begonnen hiermee een hele tijd geleden. Bij de oude Grieken bestond de traditie dat bij een formeel diner de gastheer als eerst een slok nam van zijn wijn. Hij bewees hiermee aan zijn gasten dat de wijn niet vergiftigd was en dus veilig gedronken kon worden met zijn gasten. Op je gezondheid dus! 

Sharing is caring