Hoe komt het dat je moet huilen tijdens het gapen?

Iedereen heeft dit wel eens gehad. Je moet gapen en er komt een traan uit je ogen lopen. Dit is hartstikke normaal. Maar heb je er is bij stil gestaan waarom dit zo is? Wij zochten het voor je uit! 

Tranen in je oog 

Je hebt altijd tranen in je oog zitten. De tranen in je traanbuis zorgen er namelijk voor dat jouw ogen niet uitdrogen. De tranen om je ogen vochtig te houden heten basale tranen. Door te knipperen verspreid je het traanvocht over de oppervlakte van je oog. In je ooghoek heb je twee kleine openingen. Daar verlaat het vocht jee oog weer.  

Huilen tijdens het gapen 

Als je gaapt span je een groot deel van je gezicht aan. In je gezicht alleen al heb je maar liefst 42 spieren. Je mond gaat tijdens het gapen open en je knijpt je ogen samen. Oftewel je spant je gezichtsspieren goed aan, waardoor er een druk op je traanbuizen komt te staan. Op deze manier komt er meer traanvocht naar buiten.  

De drie lagen van tranen 

Je tranen bestaan niet alleen uit zout water. Het vocht uit je ogen bestaat uit drie verschillende lagen. De onderste laag is een beetje slijmerig en laat een traan aan je oog plakken. Het laagje daarboven is water en zorgt ervoor dat het vuil uit je oog weg gaat. Het buitenste laagje is een beetje olieachtig. Deze is er om je oog soepel te houden en om te zorgen dat het water verdampt.  

Sharing is caring