Maaltijden overslaan, wat gebeurt er met je lichaam?

Je hebt dit vast wel een keer meegemaakt. Je bent helemaal afgeleid door bijvoorbeeld je werk of juist door je favoriete serie. Dan kan je wel eens vergeten om een maaltijd te nemen. Sommige mensen slaan bewust een maaltijd over. Vaak is dit als ze gebruik maken van het intermitterend vastenprogramma. Dan eet je gedurende de dag alleen binnen een specifieke periode. Maar wat doet het met je lichaam wanneer je een maaltijd overslaat? Wij zochten het voor je uit! 

Moe en traag 

Wanneer je te weinig op een dag eet zal je al snel merken dat je je een stuk moeier en trager gaat voelen. Je kunt je zelfs duizelig gaan voelen. Heb je echt al voor een langere tijd niet gegeten, dan is er zelfs kans dat je kan flauwvallen. Door het eten krijg jij namelijk genoeg energie om je dag door te komen. Zonder het eten heb jij die energie niet. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar je hersenen wordt gestuurd. Let er dus goed op dat je regelmatig genoeg eet om door de dag heen genoeg energie te hebben.  

Je stemming 

Naast dat je moe en traag bent is er een grote kans dat het te weinig eten invloed heeft op je humeur. Een tekort aan glucose kan ervoor zorgen dat jij sneller chagrijnig bent. Let er wel even op als je honger hebt, dat je snel de neiging hebt om vet of zoet voedsel te kiezen. Probeer dus wanneer je honger hebt wel een gezonde snack of maaltijd te nemen. Je zal merken dat je humeur gelijk een stuk beter wordt.  

Te veel eten 

Als je een maaltijd overslaat heb je snel heel erg veel honger bij de volgende maaltijd die je dan gaat nemen. Supergrote kans dat je bij die maaltijd heel veel gaat eten. Door de maaltijden gelijkmatig over de hele dag te verdelen kan je lichaam de voedingsstoffen efficiënter gebruiken. Om je lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk om drie maaltijden op een dag te nemen. Heb je dan nog honger? Neem dan nog een gezonde snack tussendoor.  

Conclusie 

Het gebeurt bij iedereen wel eens dat een maaltijd er gewoon bij inschiet. Let er wel op dat dit niet te vaak gebeurt, want dit heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Je krijgt namelijk een tekort aan voedingsmiddelen binnen. Zowel fysiek als mentaal zal je niet optimaal kunnen presteren.  

Sharing is caring