Hoe om te gaan met stress

Het hebben van te veel stress kan heel vervelend zijn. Stress kan veel negatieve gevolgen hebben voor je geest maar ook je lichaam. Wij hebben voor jou wat tips op een rijtje gezet over hoe jij het beste met stress kan omgaan. 

Ga naar buiten 

Last van stress? Ga dan lekker naar buiten. Naar buiten gaan en de natuur in gaan is goed voor je mentale gezondheid. Ook kan de van omgeving veranderen en je persoonlijke ruimtes verlaten je helpen om minder stress te ervaren. 

Beweeg meer 

Beweeg voldoende. Je beweging heeft namelijk invloed op je mentale staat. Ga bijvoorbeeld sporten, in de tuin werken of wandelen in de natuur. De beweging kan je stresshormoon verminderen.  

Blijf bij een routine 

Of je nu een bad neemt voor het slapen gaan, naar je favoriete afspeellijst luistert tijdens het woon-werkverkeer of elke ochtend met de hond naar het park in de straat loopt. In tijden van stress helpt het om een geruststellende routine aan te nemen. Voor sommige mensen helpt dit omdat je minder tijd hebt om stil te zitten en te piekeren over de dingen die stress opleveren.  

Neem een bad 

Water heeft een aangeboren rustgevend effect op lichaam en geest, omdat het ons terugbrengt naar onze tijd in de baarmoeder. Plan een vaste tijd in om lekker te genieten van het bad. Vergroot je geluk op zo’n moment door bruisballen en kaarsen te gebruiken.  

Slaap voldoende, maar niet te veel 

De gedachte om onder de dekens te verstoppen klinkt best goed als er buiten de slaapkamerdeur zoveel te doen is, maar te veel slapen is niet het antwoord. Onderzoek toont namelijk aan hoe meer je slaapt, hoe vermoeiender je wordt. Zorg ervoor dat je genoeg ontspanning krijgt, en op tijd naar bed gaat. Op deze manier krijg je al genoeg rust. 

Let op je voeding 

Om je pijn te verzachten bij stress is het heel gemakkelijk om comfortvoedsel te nemen. Veel suiker of veel vet voelt in het begin goed, maar het kan snel uit de hand lopen wanneer je lichaam en geest negatieve emoties beginnen te associëren met eten. Te veel eten kan zorgen voor een opgeblazen en traag gevoel, wat je geestelijke gezondheid geen plezier zal doen. Het is daarom beter om redelijke porties te nemen met gezond voedsel. Dit heeft weer een positief effect op je geestelijke gezondheid. 

Sharing is caring