Bang voor je bevalling? Dit kun je doen tegen tokofobie!

Ben je bang voor de bevalling? Dan ben je zeker niet de enige. Veel vrouwen krijgen last van de angst tijdens de bevalling en soms al daarvoor. Je hoeft je dus nergens voor te schamen als je hier last van hebt. Wij hebben wat tips voor jou op een rijtje gezet wat jij kunt doen tegen de tokofobie (de angst voor je bevalling).  

Een goede voorbereiding 

Als je nog nooit eerder bent bevallen, kun je echt niet weten hoe zo’n bevalling nou is en voelt. Je kan daarom je goed voorbereiden door informatie op te zoeken uit bronnen die te vertrouwen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld boeken of het internet. Op deze manier kom je net wat meer op de hoogte van wat je eventueel zou kunnen verwachten.  

Neem genoeg rust 

Zo’n zwangerschap is al stressvol genoeg. Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk rust te nemen om stress te vermijden. Zorg voor voldoende ontspanning, vooral in de laatste weken van je zwangerschap.  

Maak een geboorteplan 

Zorg ervoor dat je je bewust bent van wat je wilt tijdens je bevalling. Zet je verwachtingen daarom op papier. Hou er wel rekening mee dat een bevalling niet altijd helemaal kan lopen zoals je het had gewild. Bespreek voor de zekerheid de haalbaarheid van je geboorteplan.  

Doe een zwangerschapscursus 

Het volgen van een cursus kan ervoor zorgen dat jij minder last hebt van klachten. Probeer bijvoorbeeld yoga, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Op deze manier kan je je goed leren ontspannen. 

Heb vertrouwen 

Door alleen maar te denken over de negatieve dingen die zouden kunnen gebeuren tijdens je bevalling, zorg je er alleen maar meer voor dat je een grotere angst krijgt. Tijdens je bevalling is het allerbelangrijkste dat je jezelf overgeeft aan je lichaam. Het is hier tenslotte voor gemaakt. Vertrouw op jezelf en op de mensen om je heen.  

Sharing is caring