Alles wat je moet weten over HIIT

High Intensity Interval Training, je kent het waarschijnlijk wel. Maar waarom is deze vorm van training zo populair? We vertellen je alles over de positieve effecten en welke fouten er vaak gemaakt worden.  

Wat is HIIT? 

HIIT staat zoals eerder genoemd voor High Intensity Interval Training. Het komt neer op verschillende oefeningen uitvoeren op hoge intensiteit die elkaar ook nog eens snel afwisselen. Denk aan verschillende variaties van squats en intensieve jumping jacks. Je gebruikt zoveel mogelijk spiergroepen en je hartslag gaat flink omhoog.  

Deze training bestaat vaak uit een aantal oefeningen die meerdere keren in rondes herhaald worden. Per oefening heb je meestal maximaal 1 minuut de tijd. Ga elke keer tot het uiterste en blijf je lichaam pushen. Een training die dus nooit verveeld en veel afwisseling kent. Ben jij na de training helemaal gesloopt? Dan heb je het goed gedaan.  

De voordelen van HIIT 

De redenen om voor HIIT te kiezen zijn oneindig. De belangrijkste reden is dat het je stofwisseling boost. Daarnaast gebruik je verschillende spiergroepen tijdens de training. Goed dus om volledig is shape te komen. Omdat het op tijd is kan je zelf je tempo bepalen, hierdoor is het geschikt voor elke niveau. Je kan het altijd en overal doen, midden in je woonkamer of lekker buiten in het park! 

De meeste HIIT-trainingen duren 20 tot 45 minuten. Snel en effectief dus! 

Stofwisseling 

Dat we gek zijn op HIIT is wel duidelijk. Omdat je veel verschillende spiergroepen gebruikt geeft het je stofwisseling een flinke boost. Wil je afvallen of vet verliezen dan is uit onderzoek gebleken dat dit een van de meest effectieve trainingen is.  

Hoe vaak doe jij HIIT? 

De training is intensief en kort. Je zou dus denken dat je HIIT lekker vaak kan doen. Maar let op, tijdens deze training push je jezelf tot het uiterste. Je lichaam heeft dus ook de tijd nodig om te herstellen. Las dus minimaal 24 uur rust in tussen de HIIT-trainingen. Zelf voel je natuurlijk het beste aan hoeveel rust je nodig hebt. Start je net met HIIT dan is 1 keer in de week combineren met een andere training misschien fijn.  

Heb jij al een HIIT training gedaan? Je kan makkelijk een proefles met Maaike meedoen!

Sharing is caring