Soepen bewaren

Je hebt heel veel resten soep over en je wilt het volgende week nog een keertje eten, maar je vind het zonde om weg te gooien en opnieuw te maken? Wat kan je hiermee het beste doen? Lees het hier! 

Regels voor soepen bewaren 

Op een tempratuur van ongeveer 4 graden blijven de meeste soorten soepen zo’n drie dagen goed. Wil je de soep langer dan dit bewaren? Zet hem dan niet in de koelkast, maar in de vriezer. Hier kan soep namelijk tot wel drie maanden goed blijven. Heb je een soep uit blik of pak, dan moet je rekening houden met het verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. Wat betekenen deze termen? ‘Tenminste houdbaar tot’ betekent dat je nog een paar dagen speling hebt bij het bewaren van de soep. Bij ‘te gebruiken tot’ kan je het gebruiken tot de aangegeven datum op de verpakking. Heb je het blik of pak al opengemaakt? Dan moet je het etiket checken, want hierop staat meestal aangegeven hoelang de soep nog in de koelkast kan.  

Dit moet je niet doen 

De meeste soepen zijn geschikt voor de vriezer, maar niet allemaal! Soepen op zuivelbasis worden bijvoorbeeld een stuk minder lekker door het invriezen, zoals; champignon- of romige mosterdsoep. Ook worden vettige soepen niet veel lekkerder door het invriezen. De vetten maken zich namelijk in de vriezer los van de rest van de vochtsubstantie, dit ga je dan uiteindelijk proeven. Als laatste zijn de soepen met veel granen, groenten en pasta ook niet geschikt voor de vriezer. Deze soepen kunnen snel papperig worden. Welke soepen kunnen dan wel? Gelukkig kunnen gepureerde groentesoepen, soepen met veel vlees of bonen en bouillon wel ingevroren worden.  

Tips voor het invriezen van soep 

  • Zorg dat je de soep eerst laat afkoelen en zet de soep daarna pas in de koelkast 
  • Het is verstandig om de soep in meerdere kleine bakjes te bewaren. Hierdoor neemt het dan een stuk minder ruimte in beslag. 
  • Zorg ervoor dat je de bakjes niet te vol zet met soep, want vocht zet uit wanneer het bevriest.  
  • Schrijf de invriesdatum op het zakje of bakje waarin de soep bewaard wordt. Zo kan je altijd weten wanneer je de soep hebt ingevroren.  
  • Als je de soep eerst laat ontdooien voordat je het weer opwarmt, houdt de soep z’n smaak langer vast. 

Sharing is caring