Dingen die je nog niet wist over bloedneuzen

Waarschijnlijk heb je ooit in je leven wel is een bloedneus gehad. Zo heeft de een dit vaker dan de ander. Je kan het krijgen door een klap op je neus te hebben gehad maar het kan ook zomaar komen. Maar wat wist je nog niet over bloedneuzen en wat kun je er het beste tegen doen? 

Wie krijgt bloedneuzen? 

Neusbloedingen kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar ze komen vaker voor bij kinderen van 2 tot 10 en bij volwassenen van 50 tot 80 jaar.  

Wat veroorzaakt bloedneuzen? 

Droge lucht kan vocht uit de neusvliezen halen. Het is niet alleen ongemakkelijk, maar het veroorzaakt ook korsten, barsten en bloedingen in het slijmvlies van de neus, soms zonder enige aanleiding. Maar bloedneuzen zijn meestal te wijten aan neusplukken of een andere verstoring, zoals een agressieve neusstoot of het herhaaldelijk porren van een neussprayfles. Ontsteking als gevolg van allergieën of veel voorkomende virussen zoals verkoudheid kan het neusslijmvlies ook kwetsbaarder maken voor bloedneuzen. 

In zeldzamere gevallen kunnen bloedneuzen ook worden veroorzaakt door een genetische aandoening die erfelijk hemorragische teleangiëctasie wordt genoemd, een bloedstollingsstoornis of zelfs kanker.  

Welke soorten bloedneuzen zijn er? 

Je hebt twee verschillende soorten bloedneuzen: posterieur en anterieur. Anterieur bloedneuzen omvatten kleine bloedvaatjes aan de voorkant van de neus. De meeste anterieur bloedneuzen kunnen zelf worden behandeld. 

Posterieure bloedneuzen hebben betrekking op grotere bloedvaten diep in de neusholte en kunnen problematischer zijn omdat bloedingen hevig en moeilijk te stoppen zijn. Deze bloedneuzen vereisen bijna altijd medische tussenkomst. 

Hoe kun je een bloedneus het beste stoppen? 

Wat je als eerste het beste kunt doen wanneer je een bloedneus hebt, is kalm blijven. Als je opgewonden raakt kan je het bloeden alleen maar verergeren. Kantel je hoofd iets naar voren, niet naar achteren. Je wil namelijk niet dat het bloed achterin je keel stroomt. Knijp met je duim en wijsvinger het zachte, onderste gedeelte van je neus dicht.  

Is het bloeden gestopt? Dan kun je gebruik maken van een speciale neusspray. Zorg er wel even voor dat je toestemming van je huisarts krijgt.  

Sharing is caring