Signalen dat je overtraind bent

Soms heb je een dag dat je even niet staat te springen om te gaan sporten. Dat hebben we allemaal weleens. Maar staat de gedachte van sport je tegen, dan is er misschien meer aan de hand. Train je te veel en rust je te weinig, dan kan je overtraind raken. Zijn er signalen die jij herkent?  

Je hebt een kort lontje 

Een mentaal teken dat je eens wat rustiger aan moet doen. Je voelt je prikkelbaar en overweldigd wanneer je denkt aan actief bezig zijn. Je kan boos worden om de kleinste dingen. Daar zit een reden achter. Je cortisol, het stresshormoon, is te hoog. Mentaal en fysiek gaat hand in hand. Door zowel te veel fysieke als emotionele stress blijven je cortisol levels te hoog. 

Ga ik dan wel trainen? 

Begin gewoon met je work-out. Heb je tijdens of na je warming-up al geen zin meer in je training? Als dit de laatste tijd regelmatig het geval is, is het tijd voor rust. Voor je lichaam en je hoofd. Ga vooral iets doen als je er wel zin in hebt.  

Je voelt je down 

Als je veel sport raak je gewend aan het gevoel dat het je geeft. Tijdens het sporten komen endorfine en dopamine aan. Train je even niet dan kan het zijn dat je je rusteloos en minder vrolijk voelt. Je mist de zogenoemde ‘high’ van het trainen. Andere signalen die hier mee te maken hebben zijn verandering van eetpatroon, libido en slaapgewoonte.  

Je hartslag veranderd 

Als je hartslag in rust gemiddeld vijf slagen hoger is dan normaal is het aan te raden rust te nemen. Tien slagen of zelfs hoger wijst erop dat je overtraind bent. Er zijn dan zeker meerdere rustdagen nodig om hiervan te herstellen. Je hartslag is dan ook een van de eerste tekenen dat wijst op een te hoog cortisol level. Pas hier mee op want ook je sympathische zenuwstelsel is overactief. Dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat de energie naar de organen gaat die het nodig hebben.  

Zo herstel je 

Het is eigenlijk heel simpel. Je lichaam heeft rust nodig om te kunnen herstellen. Dat is bij overtraining niet anders. Om voldoende rust te krijgen is er een richtlijn. Hoelang je rust nodig hebt is afhankelijk van hoelang je vijf of meer work-outs per week gedaan hebt, zonder voldoende rust. Voor iedere week dat dit het geval was moet je een rustdag rekenen. Echter is dit een richtlijn, sommige mensen hebben langer de tijd nodig.  

Sharing is caring