Dit is waarom je vaker moet plassen in de winter

De winter is aangebroken en buiten wordt het steeds kouder. Het liefst zit je lekker op de bank met een warme kop thee. Voordat je het weet niet je alweer naar de wc. Drink je meer nu het winter is? Is dit de reden dat je vaker moet plassen?  

Elke keer weer 

Je bent naar de wc geweest, je bent nog geen vijf minuten verder en je moet alweer. Je hebt toch helemaal geen zin om alweer op te staan. Zo blijf je de hele dag bezig. Wat is hier nou de reden van? In de zomer lijk je dit namelijk niet te hebben. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het ligt toch echt aan de kou, hoe dat kan is toch niet helemaal duidelijk. 

Wetenschap 

Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs voor dat je vaker naar het toilet moet. Dat is dan weer jammer. Toch lijkt de kou en de winter wel een grote rol te spelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij kou alleen het gevoel versterkt. Het is niet werkelijk zo dat je ook echt moet plassen. Waarschijnlijk moet je vaak plassen omdat de huid rondom de plasbuis kouder wordt.  

Verklaring 

De plasbuis is nou eenmaal erg gevoelig voor kou. Je kan hierdoor dus in combinatie met kou het gevoel hebben dat je veel moet plassen. Je herkent het vast wel als je koud water in gaat dat je meteen aandrang krijgt. Kou is dus echt de boosdoener.  

Wat kan je doen 

Kleed je vooral warm aan als je naar buiten gaat. Kies dus niet voor een rokje of jurkje maar ga voor een broek. Nog te koud, draag dan een panty of legging eronder. Daarnaast prikkelt cafeïne en alcohol extra. Laat dit dus even staan om minder last te ervaren.  

Sharing is caring