Deze dingen hebben invloed op je dromen

Met dromen verwerk je je gedachtes. Het kan dus zomaar zijn dat de meeste gekke maar ook relevante situaties omhoogkomen. Je haat het als je beste vriendin zich bemoeit met je relatie, het kan zomaar zijn dat je haar eens flink de waarheid vertelt in je dromen. Een verklaring van je gekke dromen en soms zelfs nachtmerries is soms wel fijn. We vertellen je alles over de dingen die invloed hebben op je dromen. 

Geuren  

Wil jij positiever dromen? Slaap dan in een ruimte met een bloemige geur. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dit een effect te hebben. Zwavelachtige geuren zorgen voor nare en negatieve dromen. Een bos bloemen op je nachtkastje heeft helaas geen zin. Geuren die opeens ergens vandaan komen hebben alleen invloed op je dromen. Ze vallen je op en je slaat het dus onbewust op.  

Geluiden  

Een klein deel in je hersenen laat geluiden door in je dromen. Het geluid moet zacht genoeg zijn om je niet wakker te maken, maar hard genoeg om binnen te komen. Dromen zijn eigenlijk slaapbeschermers. Wanneer je droomt zul je niet wakker worden van dat wat je ruikt of hoort, maar dit infiltreert zich in je droom. Een uitzondering daargelaten. Dreigt er gevaar omdat je bijvoorbeeld rook ruikt dan word je zeker wakker.   

Pittig eten  

Niet alleen pittig eten maar ook kaas en te veel eten maakt je onrustig. Grote kans dat je de ochtend erna je dromen hebt onthouden. Uit onderzoek blijkt wel dat de kans op nachtmerries flink toe neemt. Je kan alleen je droom herinneren (of een deel) als je binnen vijf minuten erna wakker wordt.  

Op je buik slapen 

In deze houding slapen kan zorgen voor een pikante droom. Een nieuw onderzoek wijst erop dat buikslapen en pikante dromen bijna niet los zijn te koppelen. Dit zou compleet te maken hebben met de manier waarop je ademhaalt als buikslaper. Je slaappositie beïnvloed dus veel.  

Stoppen met roken  

Gestopt met roken, grote kans dat je last hebt van intense dromen. Dit is een afkickverschijnsel blijkt uit verschillende studies. 63% van de rokers droomt na een jaar nog weleens over een sigaret. Deze fase gaat vanzelf voorbij dus geef vooral niet toe aan de verleiding.  

Zwart-wit tv 

Ben je uit het tijdperk van de zwart-wit tv dan bestaat er een grote kans dat je dromen ook weleens kleurloos zijn. Je doet hier niks aan, dit is nou eenmaal hoe je brein ‘ingesteld’ is. Toch wel interessant!  

Met honger naar bed  

Met honger naar bed is absoluut niet fijn. En je raadt het al.. het heeft ook weer effect op je dromen. Een lage bloedsuikerspiegel verstoort je slaap, je wordt vaker kort wakker en je herinnert je dromen dus beter. Een kleine snack verhelpt dit probleem al.   

Sharing is caring