Eerste symptomen van een burn-out

Een burn-out het kan iedereen overkomen, het wordt ook weleens professionele vermoeidheid genoemd. De stress word je te veel, de weken zijn zwaar en je gaat met lood in de schoenen naar je werk. Er zijn veel verschillende signalen waar je aan kan herkennen dat er burn-out nadert.  

Langdurige vermoeidheid 

Je lijkt nooit echt goed uit te rusten. Je bent eigenlijk constant vermoeidheid. Je merkt dan ook dat je minder productief bent en dat je minder efficiënt te werk kan gaan.  

Concentratie 

Je hebt moeite om geconcentreerd te blijven, niet alleen dat maar je überhaupt concentreren kan een hele uitdaging zijn. Je herinnering laat je met enige regelmaat in de steek. Zo kan het zijn dat je niet uit je woorden komt of dat je meer slordigheidsfoutjes gaat maken.   

Slaapproblemen 

Moeite met in slaap vallen en veel wakker worden. Vaak gaat dit gepaard met constant piekeren over werk terwijl je juist je slaap zo nodig hebt. Je hebt niet de indruk dat je genoeg rust krijgt. Ook na een vakantie of het weekend, komt de vermoeidheid snel terug. 

Lichamelijke symptomen 

Uiteraard hebben de bovenstaande punten ook effect op je lichaam. Hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid zijn dan ook klachten die vaak terugkomen. Door de stress kan je ook nog eens hartkloppingen ervaren. Door al de vermoeidheid ben je meer vatbaar voor infecties en zo kan het dus zijn dat je vaker ziek bent.  

Emotioneel 

Je bent volledig uitgeput en dit voel je ook op emotioneel vlak. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En je hoofd lijkt wel vol te zitten met watten. Je bent prikkelbaar en wordt sneller boos. Sommige mensen ervaren juist meer emoties en kunnen omslaan van huilen naar lachen.  

Een burn-out is te voorkomen, erover praten kan lastig zijn. Probeer tijdig hulp te zoeken. Neem bij symptomen contact met je huisarts.  

Sharing is caring