Rusteloze benen

Heb je misschien wel is last van een tinteling, kriebels of simpelweg een vervelend gevoel in je onderbenen? Dan is er een grote kans dat jij last hebt van rusteloze benen. Veel mensen hebben vooral ’s avonds of ’s nachts last van rusteloze benen. Maar hoe kom je nou aan die rusteloze benen en wat kun je eraan doen? 

In beweging blijven 

Als je in beweging bent kun je het vervelende gevoel in je benen laten verdwijnen of de pijn verlichten. Het enige nadeel is dat je in beweging moet blijven anders komt de pijn snel terug. Rusteloze benen komen vooral ’s avonds of ’s nachts veel voor. Soms is het gevoel zo sterk dat je er wakker van kan worden in de nacht. Het kan ontstaan nadat je een lange dag hebt gezeten.  

Neurologisch 

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de pijn in je benen vandaan komt. Toch zijn er wel vermoedens dat het te maken kan hebben met je hersenen of dat de pijn in je ruggenmerg ontstaat. Het heeft namelijk te maken met het aansturen van je spieren. Waarschijnlijk speelt dopamine te kort hierbij een rol. Dopamine is een neurotransmitter dat ervoor zorgt dat de zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Een tekort van dopamine komt vooral voor bij ouderen en komt ook sneller voor bij vrouwen dan bij mannen 

Wat kun je er nou tegen doen? 

Helaas kun je niet zo veel doen tegen rusteloze benen. Het enige wat je zou kunnen doen is goed op je leefstijl te letten. Sport en beweeg dus voldoende overdag maar niet ’s avonds laat. Ook kun je beter in de avond geen koffie meer drinken. Rook niet en voorkom of verminder overgewicht. Het is helaas niet bekend welke van deze tips het beste werkt, maar als je dit allemaal doet, worden de klachten bij de meeste mensen minder. 

Sharing is caring