Dit doe je aan je telefoonverslaving

Uren op Instagram scrollen, we hebben ons zelf er allemaal weleens op betrapt. Maar merk je nou dat je je telefoon niet meer kan wegleggen? Dan is het misschien tijd om er wat aan te doen.  

Waarom is je telefoon zo verslavend? 

Makers van apps en websites weten maar al te goed hoe ze je het langst op de app of website kunnen houden. Ze spelen in op je nieuwsgierigheid. Bij elke notificatie kijk je toch even op. De rode cijfertjes hebben niet voor niets die kleur. Het trekt namelijk je aandacht en je wilt meteen een kijkje nemen.  

Het probleem is niet de telefoon zelf maar hoeveel aandacht deze op een dag van je krijgt. Heb je minder concentratie, slaap je slecht of voel je je vaak somber? Dan kan dit zomaar eens aan je telefoon liggen.  

Dit kan je eraan doen 

Zet je pushberichten uit 

Hier kan je weleens de grootste winst behalen. Zo krijg je niet van elk appje of mailtje een melding. Een perfecte oplossing voor meer focus. Zet dus de meldingen van bepaalde apps uit. Ook kan je gemakkelijk (groeps)chats op stil zetten.  

Zet een limiet 

Wat ook goed werkt is ook maar 1 of 2 keer per dag social media bij te werken. Doe dit op momenten die voor jou handig zijn. Dit is niet alleen efficiënter maar geeft je ook veel meer rust. Je went er vanzelf aan.  

Schermtijd 

Bij veel apps kan je een maximale gebruikerstijd instellen. Zit je soms uren op Instagram. Zet dan een limiet voor bijvoorbeeld maximaal een uur per dag. Na de maximaal ingestelde tijd sluit de app. Deze kan je dan ook die dag niet meer openen.  

Begin en eindig je dag zonder telefoon 

Een van de beste tips om van je telefoonverslaving af te komen is om niet alleen de dag zonder je telefoon te beginnen, maar om ook je telefoon in de avond weg te leggen. Zet in de avond alvast je wekker en leg je telefoon aan de andere kant van de kamer. Zo kom je niet alleen sneller je bed uit in de ochtend, maar je bent ook geneigd ‘m minder snel te pakken. 

Donkermodus 

We benoemden het eerder al, de rode cijfertjes van je melding hebben bewust die kleur. Het trekt namelijk meteen je aandacht. Ben jij hier erg gevoelig voor? Zet je telefoon of de desbetreffende app dan in donkere modus. Zo raak je minder snel afgeleid. Heerlijk, zoveel meer rust.  

Sharing is caring