Luister vaker naar droevige muziek

Veel mensen luisteren dagelijks naar zielige muziek. Soms is er gewoon niets fijner dan dat. Even op de bank liggen, koptelefoon op en je ogen dicht. Klinkt goed toch? Maar waarom vinden we het nou eigenlijk zo fijn om zielige muziek te luisteren? 

Waarom luisteren we graag naar droevige muziek?  

Iedereen is anders en heeft dus ook andere redenen om muziek te luisteren. Vooral als je naar droevige muziek luistert hebben mensen hier een andere reden voor. Misschien is je relatie net uitgegaan of er is iemand uit je familie overleden. Mensen die empathisch zijn worden het snelst emotioneel door zielige muziek.  

Regelen van je stemming 

Zielige muziek kan ervoor zorgen dat je even afgeleid bent van de dingen die er in je eigen leven gebeuren. Je gaat dan minder denken aan hartverscheurende dingen. In plaats daarvan focus jij je op hoe mooi het liedje is waar je naar luistert.  

Therapeutisch effect 

Droevige muziek is niet alleen prettig om emoties mee op te roepen, maar het kan ook een therapeutische werking hebben. Dit geldt voor mensen die te maken hebben met veel verdriet of een groot verlies. Zielige muziek helpt bij de verwerking van verdriet. Je laat je erin meeslepen. Het kan ook zo zijn dat een songtekst aansluit op wat jij op dat moment in het leven meemaakt.  

Niet alleen muziek 

Het is niet zo dat je soms alleen maar helemaal opgaat in muziek, maar dit kan ook bijvoorbeeld met films en boeken. Dit heeft te maken met dezelfde mechanismen. Ben je toe aan wat ontspanning of ben je verdrietig? Dan weet je wat je te doen staat? Ga dan lekker muziek luisteren of een film kijken.  

Sharing is caring