Waarom je in de winter vermoeider bent

Ben jij al weken moe, terwijl je iedere nacht al 8 uur slaapt achter elkaar? Toch blijf je maar gapend naar je scherm kijken op een lange werkdag. Dan zou het goed kunnen dat je last hebt van wintermoeheid. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen om van de moeheid in de winter af te komen.  

Wintermoeheid 

Als je aan meerdere mensen zou vragen of ze last hebben van wintermoeheid, dan zal je merken dat je niet de enige bent. Zo gek is dit niet. Er is namelijk een duidelijke reden voor deze moeheid in de winter. Op een dag zie je in de winter namelijk een stuk minder daglicht. Dit zorgt ervoor dat je een stuk moeier bent overdag. Grote kans dat jij namelijk opstaat in het donker en aan het einde van je werkdag weer naar huis gaat in het donker. Dit heeft dus een aantal gevolgen op je lichaam. 

Melatonine 

In de winter zie je een stuk minder daglicht dan in de zomer. Dit zorgt ervoor dat je hersenen een beetje van slag raken. Je kunt dan ook zeker last hebben van wintermoeheid als je thuiswerkt. Je gaat dan namelijk helemaal minder de deur uit. Omdat het donker is maken je hersenen meer melatonine aan. Dit is een slaaphormoon die ervoor zorgt dat jij in slaap valt. In de zomer word je wakker door het daglicht wat je dan ziet. In de winter is dit een stuk later dus de melatonine in je lichaam ook een stuk later afgebroken.  

Minder vitamine D 

In de winter maakt de mens minder vitamine D aan. Een gedeelte van die vitamine kan je halen uit vette vis, maar het grootste gedeelte haal je uit de zon. Helaas schijnt de zon in de winter een stuk minder waardoor jij ook een stuk minder vitamine D binnenkrijgt.  

Dit kun je doen tegen wintermoeheid 

  • Slik vitamine D-supplementen om toch nog voldoende vitamine D binnen te krijgen 
  • Eet gezond, hier krijg je meer energie van 
  • Ga sporten. Als je heel erg moe bent heb je vast geen zin om te gaan sporten, maar doe dit toch! Als je sport zal je merken dat je lichaam hier een stuk meer energie van krijgt.  
  • Ga naar buiten. Het is heel aantrekkelijk om tijdens de koude dagen binnen te blijven met een dekentje, maar kies er toch voor om naar buiten te gaan. Op een dag zijn daglicht en een frisse lucht erg belangrijk voor je energie.  

Sharing is caring