Gezondheidsvoordelen van linzen

Linzen, deze peulvrucht worden veel gebruikt in traditionele Midden-Oosters, Indiase en Mediterrane keuken. Ze staan bekend om hun lichtelijke nootachtige smaak en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. We vertellen je er alles over! 

Darmvriendelijk 

Linzen bevatten maar liefst 15 gram vezels per kopje. Geen verrassing dus dat ze geweldig zijn voor je darmen. Nog een voordeel: 1 kopje linzen is al meer dan de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Deze oplosbare vezels zorgen voor een goede darmgezondheid, stoelgang en reguleren zelfs je eetlust. 

Cholesterol verlagen 

De vezels van de linzen zorgen niet allen voor een goede gezondheid van de darmen maar ook zorgen ze ervoor dat je cholesterol lager wordt. Tijdens het spijsverteringsproces binden oplosbare vezels zich aan galzouten, hiervan ontstaat dan een tekort. Het lichaam gaat dus meer galzouten aanmaken, belangrijk voor de cholesterolwaardes. Cholesterol wordt dan uit de bloedbaan getrokken voor de aanmaak ervan. Hierdoor verlagen de slechte vetten in het bloed. Slecht 1 portie linzen per dag kan het LDL-cholesterol met 5% verlagen, blijkt uit onderzoek.  

Bron van ijzer 

Naast een hoog foliumzuurgehalte zijn linzen ook een goede bron van ijzer. Essentieel voor de productie van rode bloedcellen. Linzen leveren maar liefst 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer. Helaas neemt je lichaam ijzer niet makkelijk op, vitamine c helpt daarbij blijkt uit onderzoek. Combineer linzen dus met tomaten, rode paprika of broccoli.    

Haar, huid en nagels 

Linzen bevatten vele gezonde stoffen bevorderlijk voor de gezondheid. Maar linzen zijn uitermate geschikt voor een gezonde huid en sterke nagels. Eiwitten, ijzer en vitamine zijn erg belangrijk. Haar, huid en nagels bestaan uit harde eiwitten, genaamd keratine. Daarom is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten voor een stralende huid en sterke nagels. Linzen zitten vol met deze stoffen. Eet ze dus regelmatig!  

Sharing is caring