Zo verandert je huid als je ouder wordt

Ouder worden, de tijd vliegt voorbij. Je huid verandert door de jaren heen en dat we minder strak in ons velletje gaan zitten, daar houden we allemaal rekening mee. Maar als die vlekjes en plekjes? Daar heb je misschien niet aan gedacht. 

Wat gebeurt er als je huid ouder wordt? 

Door heel je leven verandert je huid. Vanaf eind twintig wordt de elasticiteit minder en begin dertig zie je langzaam de eerste lijntjes ontstaan. Dit zijn de eerste tekenen van huidveroudering. Bij het ouder worden, wordt de huid droger, dunner en fragieler. Je krijgt dus ook sneller blauwe plekken.  

Zo herken je een verouderde huid

  • Droge huid 
  • Rimpels 
  • Pigmentvlekken 
  • Ouderdomswratjes 

Maar hou komt dit nou? Zoals we eerder al vertelde breekt het collageen in je lichaam af vanaf de eind twintig. Hierdoor word je huid minder stevig en ontstaan er langzaam rimpels. Door de jaren heel wordt het collageen steeds minder. 

Ook produceren de talgklieren minder talg. Hierdoor ontstaat een droge huid. Wist je dat je talgproductie elke tien jaar met 23% afneemt? Maar wat zijn nou verder de grootste boosdoeners. Je raad het misschien al, zon en roken. 

Tussen de dertig en vijftig jaar vermindert het aantal antioxidanten in je huid met ongeveer 35%. Juist als je huid ouder wordt heb je deze stof hard nodig. Ze voorkomen namelijk schade van buitenaf. Zoals blootstelling aan de zon en roken. Zonder antioxidanten beschadigen deze stoffen de gezonde cellen in de huid. Zo ontstaan er pigmentvlekken en rimpels.  

De beste tips tegen huidveroudering 

Zon 

De allerbeste tip, begin hier al jong mee: bescherm je huid tegen de zon. Zomer en winter, ook als het bewolkt is. De beste antirimpelcrème is dus een spf! Door je huid dagelijks in te smeren bescherm je tegen de zon en voorkom je meteen pigmentvlekken. 

Stop met roken 

We kunnen allemaal wel wat reden bedenken waarom je zou moeten stoppen met roken. Maar dit is er een. Roken zorgt er namelijk voor dat je huid veel sneller verouderd. 

Droge huid 

Heb je een droge huid? Zorg dan dat je deze goed hydrateert met een gezichtscrème of vette bodycrème tegen een droge en schilferige huid.  

Milde producten 

Droog de huid niet uit. Maar hoe doe je dit? Vermijd ingrediënten zoals zeep en alcohol in je favoriete huid- en verzorgingsproduct.  

Sharing is caring