Voordelen van bewegen in een koud en warm klimaat

Het verschilt per persoon, de ene sport liever in de kou en de ander puft liever in de warme zon. Beide hebben zo zijn voordelen. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.  

Sporten in de kou 

Je sportschoenen aantrekken als het buiten vriest en kraakt, niet iedereen zit daarop te wachten. Als we de wetenschap moeten geloven zijn er heel wat voordelen aan sporten in de kou.  

  1. Mentale training 

Vaak denk je er niet aan maar bij sporten komt een groot mentaal aspect kijken. Je moet flink doorzetten. Door te trainen in slecht weer heb je al een mentale wapening voor later: je weet al dat je je niet door een kleine tegenslag laat tegenhouden. 

  1. De lucht is zuiverder  

Is er veel regen en wind dan is er minder luchtvervuiling. Regen zorgt ervoor dat de luchtvervuiling met de regen mee op de grond belandt en zo uit de lucht verdwijnt. Er is dus op dat moment minder fijnstof in de lucht. De luchtkwaliteit is dus beter. Meer zuurstof? Nee, maar de lucht is dus wel zuiverder.  

  1. Herstel 

Sporten of gewoon buiten zijn in de kou is goed voor je. Door het lichaam bloot te stellen aan de koude temperaturen van buiten krijgen je hersenen het signaal om de bloedvaten te vernauwen. Je vitale organen krijgen dan meer bloedtoevoer. Ook bevat het bloed meer zuurstof. Dit bevordert het herstel en de afvoer van afvalstoffen.  

Sporten in de warmte  

Het is warm buiten en het liefst geniet je de hele dag van de zon. Maar ook sporten kan prima in het warme weer. Er zijn zelfs heel wat voordelen aan.  

  1. Betere bloedtoevoer 

Zoals op hoogte het lichaam meer rode bloedcellen produceert, zorgt de warmte buiten ervoor dat je bloedplasma toeneemt. Hierdoor kan er meer bloed naar de huid stromen om af te koelen. Niet alleen dat maar het gaat niet ten koste van de bloedtoevoer naar de spieren. Je kan dus goed presteren in de hitte. 

  1. Zweten 

Ben jij gewend aan sporten met hoge temperaturen? Dan merk je vast dat je sneller begint te zweten. Je zal het niet snel denken, maar dat is juist positief. Dit betekent dat je lichaam al sneller de temperatuur kan regelen en dus je lichaam goed afkoelt.  

  1. Spierpijn 

Het is eigenlijk heel simpel. Er hoopt minder lactaat op in je bloed. Hierdoor heb je minder snel last van spierpijn. Een goede reden om te kiezen voor een training in de hitte.  

Sharing is caring