Dit is hoogsensitiviteit en zo ga je ermee om?

Prikkels, ze komen hard binnen. Je ervaart emoties intens maar, ook emoties van andere beïnvloeden jou. Heb je meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken? Dat is dus niet gek. Hoogsensitief zijn kan lastig zijn, maar er zitten ook veel positieve kanten aan. 

Wat is het? 

Wist je dat hoogsensitief zijn een aangeboren eigenschap is. Onder vele is dit niet bekend. Naar schatting ervaart gemiddeld twintig procent van alle mensen hoogsensitiviteit. Ook wel HSP genoemd (hoogsensitief persoon). In Nederland zijn er dus 3,4 miljoen mensen die dit ervaren. 

Over HSP wordt vaak gedacht dat je gevoelig bent voor prikkels. Het is meer dan dat. Je brein werkt namelijk anders blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De hersenen van HSP zijn bij het uitvoeren van taken actiever. Ze verwerken informatie en prikkels diepgaander en zijn meer gericht op het leggen van verbindingen. Omdat de hersenen zo werken ervaren mensen die hoogsensitief zijn meer stress. Dat betekent ook dat ze meer rust nodig hebben.  

Kenmerken HSP 

  • Last hebben van geuren 
  • Last hebben van geluiden en andere prikkels die andere niet opmerken 
  • Subtiele details waarnemen 
  • Alles graag goed willen doen 
  • Veel rekening houden met anderen 
  • Vaak emotioneler 

Dit kan je doen 

Veel mensen komen erachter dat ze hoogsensitief zijn omdat je vaak overprikkeld en overdonderd zijn. Zoals eerder al te lezen is het brein van iemand met HSP anders ‘geprogrammeerd’. Als ze te weinig tijd nemen om hun brein de informatie te laten verwerken en te laten herstellen van de vermoeidheid die dat oplevert, raken ze compleet overprikkeld.  

Merk je dit? Neem dan even afstand. Je kan bijvoorbeeld even een rondje gaan lopen op een rustige plek. Zoek dus een prikkelarme omgeving op. Ook kan het helpen om je telefoon even aan de kant te leggen, dit apparaat zorgt voortdurend voor heel veel prikkels.  

Luister dus vooral goed naar je lichaam en neem op tijd de rust die je nodig hebt. Sommige hebben een aantal dagen nodig om compleet tot rust te komen. Het leren omgaan met hoogsensitiviteit begint bij het begrijpen van hoe het voor jou persoonlijk werkt.  

Voordelen

 Gelukkig heeft het ook genoeg voordelen, je neemt prikkels sterker op en dat betekent vooral dat je goed kan luisteren naar andere. Je hebt dus een flinke dosis empathie. Niet alleen dat maar ze zijn ook creatief en zien het grotere plaatje.  

Ook neem je prikkels in groepen op, dat zorgt ervoor dat je een echte teamspeler bent en de sfeer in de groep fijn kan houden. 
 
Heb je jouw hoogsensitiviteit onder controle dan zijn er dus genoeg voordelen.   

Sharing is caring