Ongeschreven regels voor het geven en krijgen van cadeaus

Als je bij anderen gaat eten wordt het zeker gewaardeerd als je iets meebrengt voor het eten. Dit kan bijvoorbeeld een bosje bloemen of een flesje wijn zijn. Ook tijdens de feestdagen koop je snel cadeaus voor de mensen om je heen. En met een beetje geluk denken zij ook aan jou en krijg jij ook een cadeautje.  

Toch zijn er nog best wel wat ongeschreven regels waar je rekening mee kunt houden met het kopen van cadeaus. Kun je bijvoorbeeld wel of niet geld vragen en kan je je cadeautjes die je toch niet gebruikt doorgeven? Dit zijn wat ongeschreven regels op het gebied van cadeautjes geven en ontvangen. 

Kun je wel of niet geld of bonnen geven? 

Als je een bon voor je verjaardag krijgt is dit vaak niet zo origineel. Het is een makkelijk cadeau om uit te kiezen. Toch kun je er mensen heel blij mee maken. Vooral als ze aan het sparen zijn voor een groot cadeau. Als je een bon of geld geeft kun je het wel iets persoonlijker maken door bijvoorbeeld een leuk kaartje erbij te schrijven en het leuk in te pakken.  

Wel of niet de envelop met geld openen? 

Je krijgt het welbekende envelopje met geld voor je verjaardag. Maar moet je dat envelopje nou dicht houden of kan je toch even kijken wat erin zit? Hier zijn de meningen over verdeeld. Over het algemeen wordt het als beleefd gezien een blik in de envelop te werpen, er kan immers ook een mooie kaart of een cadeaubon in zitten. Laat het geld wel in de envelop zitten. 

Kun je een cadeau terugverwachten? 

Je geeft aan iemand om je heen met kerst, maar is het nou gelijk logisch dat jij ook een cadeau krijgt van diegene? Dit geldt ook voor het bedrag waar je iets van hebt gekocht. Moet die ander ook dan een cadeau kopen voor hetzelfde budget? Wil je iemand in het zonnetje zetten? Geef diegene dan een iets duurder of persoonlijker cadeau en laat merken dat je niets terugverwacht.  

Het bonnetje bewaren 

Je hebt een cadeautje voor iemand gekocht maar je twijfelt of diegene het al heeft. Dan kun je voor de zekerheid het bonnetje bewaren. Als je het cadeautje geeft, moet je niet gelijk aangeven dat het geruild mag worden als het niet in de smaak valt.  

Sharing is caring