Kun je je weerstand vergroten door minder schoon te maken?

Regelmatig verschijnen er verhalen dat wij als mensen te schoon zouden zijn. Zo staat er ook dat we beter wat minder schoon kunnen maken om onze weerstand te verhogen. Maar hoe zit dat nou echt? 
 

Zijn mensen te schoon en hebben we daarom meer last van allergieën?  

Volgens sommige rapporten lijden in de westerse samenleving steeds meer mensen aan allergieën of chronische immuunziekten omdat we te schoon zijn. Aanhangers van deze ‘hygiënehypothese’ zijn van mening dat kinderen niet worden blootgesteld aan infecties en dat ze opgroeien in een te schone omgeving. Het is waar dat ons immuunsysteem training nodig heeft. Veel studies hebben aangetoond dat hiervoor blootstelling aan micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) nodig is. Vooral op jonge leeftijd is dit belangrijk. Er is echter nog meer onderzoek nodig om het exacte mechanisme te bepalen en in hoeverre het ons immuunsysteem beïnvloedt. Dat we “te schoon” zijn is daarom wat te makkelijk gezegd. 

Schoonmaken en handen wassen 

Om nu opeens je keuken niet meer schoon te maken en je handen niet meer te wassen is niet zo slim. Zo zijn bacteriën heel belangrijk voor het verteren van eten en voor onze weerstand. Toch kunnen bacteriën ook veel infectieziektes veroorzaken. Dit gebeurt vaak via voedsel. Bijvoorbeeld omdat de snijplank niet goed is schoongemaakt of omdat mensen niet wassen nadat ze rauw vlees of vis hebben aangeraakt.  

Tips voor een goede hygiëne 

Om verschillende infecties te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor goede hygiëne. Zo is het handig om je handen te wassen voordat je aan het eten begint. Ook is het belangrijk dat je werkt met schoon keukengerei. 

Sharing is caring