Kapotte mondhoeken

Kapotte mondhoeken hebben is niet erg fijn. Er zitten dan scheurtjes in de mondhoeken. Soms zitten de scheurtjes ook in de huid naast de mondhoek. Dit kan erg pijn doen of jeuk geven en er komen korsten op te zitten. Maar waardoor wordt dit veroorzaakt en wat zijn de beste adviezen voor een kapotte mondhoek? Lees het hier! 

Oorzaken 

Er zijn verschillende manieren om een kapotte mondhoek te krijgen, maar waardoor ontstaat dit? 

  • Vaak is een ontsteking door een schimmel de oorzaak van een kapotte mondhoek. Soms is een bacterie de oorzaak. Bij een bacterie is de korst meestal honinggeel van kleur. 
  • Veel speeksel in de mond: speeksel blijft hangen in de mondhoeken. De mondhoeken worden hierdoor zacht en gaan makkelijker kapot. Veel speeksel in de mond komt vaak voor bij ouderen. Het kan ook komen door een kunstgebit, nachtbeugel, ontstekingen in de mond of door bepaalde medicijnen. 
  • In de plooien blijft speeksel makkelijk hangen. De huid wordt dan zacht en kwetsbaar. Plooien kunnen komen door het ouder worden van de huid (rimpels). Of door het dragen van een kunstgebit. 
  • Bij vaak likken aan de mondhoeken blijven de mondhoeken steeds nat en kwetsbaar. 
  • Bij sommige huidziekten is meer kans op kapotte mondhoeken. Bijvoorbeeld bij eczeem, seborroïsch eczeemof psoriasis.  
  • Kapotte mondhoeken komen bijna nooit door een tekort in uw bloed, zoals ijzer of vitamine B. 

Adviezen voor kapotte mondhoeken 

Stoppen met het likken van de mond 

Het is vaak een gewoonte om langs je lippen of je mondhoeken te likken. Dit kan je beter afleren, want in het speeksel komen verteringsenzymen voor die de huid heel erg kunnen beschadigen wanneer je de mondhoek vochtig houdt. Hierdoor ontstaan dus die inscheuringen. 

Stoppen met kwijlen 

Bij jonge kinderen speelt kwijlen vaak een rol bij het ontstaan van scheuren in de mondhoek. Probeer je kind daarom kwijlen en duimen af te leren 

Zinkolie gebruiken 

Je kunt proberen of zinkolie helpt voor het verminderen van de kapotte mondhoeken. De zinkolie maakt namelijk de huid droog en gaat ontstekingen tegen. 

Sharing is caring