Kan spinazie opnieuw worden opgewarmd?

Kun je spinazie nou opnieuw opwarmen of niet? Het is voor veel mensen een verwarrende vraag. Vroeger was het opwarmen van spinazie verboden, maar wat is hier nou de precieze reden voor en hoe zit het nu? Lees het hier! 

Verschillende stoffen 

De reden waarom je spinazie niet zou mogen opwarmen komt door het stofje nitraat. Nitraat zelf is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan in het lichaam worden omgezet in nitriet. Nitraat zit van nature in groenten en fruit, ook krijgen we het binnen uit drinkwater en wordt het soms aan producten toegevoegd als conserveermiddel. Nitriet kan dan wel nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan het zuurstofgehalte in het bloed verminderen. Onder bepaalde omstandigheden kan nitriet weer omgezet worden in nitrosamines. Deze stoffen kunnen dan weer kanker verwekkend zijn.  

Spinazie opwarmen 

Conclusie; spinazie kan je gewoon veilig opwarmen. Het risico op gezondheid problemen is erg minimaal. Maar waarom denken mensen dat je spinazie niet opnieuw kunt opwarmen? Dat komt omdat spinazie een nitraatrijke groente is. Bij verkeerd bewaren van al bereide spinazie kunnen bacteriën volop groeien. Sommige van deze bacteriën kunnen dan nitraat omzetten in nitriet.  

Handige tips 

Het is handig om met een aantal punten rekening te houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen. Bewaar dit dan vervolgens in de koelkast bij maximaal 4 ˚C. Hierdoor krijgen de bacteriën minder kans om te groeien. Ook is het een goede advies om restjes spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.  

Sharing is caring