Wat te doen tegen een gescheurde nagel?

Een van de nagelproblemen die je kunt tegenkomen is een gebarsten nagel. Het komt vooral voor bij lange nagels. Als je te veel druk uitoefent op een lange nagel, kan deze sneller scheuren. Er kunnen zich horizontale en verticale scheuren vormen. Hier geven we jou wat tips over het behandelen van een gebarste nagels en hoe je dit kunt voorkomen. 
 

Horizontale en verticale scheuren in je nagels 

Horizontale scheuren komen vaker voor dan verticale scheuren. Meestal is het dan een horizontale scheur in de vrije rand of heel erg in de buurt van de vrije rand. Een horizontale scheur is makkelijk te repareren. Verticale scheuren en vooral verticale scheuren die doorlopen tot aan de nagelriem hebben vaak veel tijd nodig om volledig te verdwijnen. Een verticale scheur in je nagel treedt vaak op wanneer je iets raakt met je nagel op de verkeerde manier. Bij verticale scheurtjes ontstaan meestal door de verkeerde belasting van de nagel. Dit komt vaak voor bij teennagels, bijvoorbeeld van je schoenen die te veel op je teennagel drukken. Pas wanneer de druk weg is, krijgt de nagel de kans om te herstellen.  
 

Wat doen bij een horizontaal scheurtje? 

Bij een klein dwarsscheurtje aan de vrije rand is het niet altijd nodig om je nagel kort te knippen. Je kunt de scheur fixeren met tissues en nagellijm. Doe eerst een lijm in de spleet. Bedek de scheur vervolgens met een dunne laag tissue en laat de lijm drogen. Herhaal deze stap drie keer. Verwijder de overtollige lijm. Je kunt je nagels ook fixeren met een wattenstaafje en aceton. Het bovenste deel van je nagel zal ruw zijn, dus maak dit deel glad, Zorg ervoor dat je niet te veel vijlt zodat de nagelplaat niet dun wordt. Breng vervolgens de base coat aan en daarna de top coat in de gewenste kleur. 

Wat te doen bij een verticaal scheurtje? 

Zorg er allereerst voor dat je je nagels zo kort mogelijk houdt. Op deze manier voorkom je dat er te veel druk op je nagels komt te staan en dat de scheur groter wordt of niet heelt. Bij een grote scheur kan je dit af dekken met een pleister. Zorg ervoor dat deze goed blijft zitten. Heb je een klein scheurtje? Doe nagellijm over de scheur en dan kan je later de nagel gewoon afwerken hoe jij het wil.   
 

Hoe kun je een gescheurde nagel voorkomen? 

Om een gescheurde nagel te voorkomen speelt gezonde voeding hier een grote rol in. Om de nagels van binnenuit extra te versterken kun je vitamine B nemen. Ook is het erg belangrijk om je nagelriemen goed te verzorgen. Soepele nagelriemen zorgen ervoor dat je nagels gezond en stevig zijn. Je nagels groeien namelijk vanuit de nagelriem.  

Sharing is caring