Wat zegt je urine over je gezondheid

Urine is meestal lichtgeel tot goudgeel van kleur, dit komt omdat dit wordt veroorzaakt door de kleurstof urochroom. Dit wordt continu en in dezelfde hoeveelheid geproduceerd. Maar er zijn ook verschillende kleuren van urine, maar welke zijn er en wat zegt elke kleur over je gezondheid.  

Lichtgeel 

Deze kleur krijg je wanneer je in een korte tijd veel water hebt gedronken. De kleur van je urine kan dan lichtgeel worden tot vrijwel kleurloos. Dit betekent dat er een lage concentratie nierkleurstoffen in de plas aanwezig is. Dit zegt niets over je gezondheid. Je urine is alleen sterk verdund door het vele vocht dat in je lichaam zit.  

Donkergele urine 

Je hebt donkergele urine wanneer je te weinig hebt gedronken of in een korte tijd veel vocht hebt verloren. Dit kan door bijvoorbeeld intensief sporten of trainen. In de urine wordt het vochtpercentage kleiner en de concentratie nierkleurstoffen groter. Daarom is in de ochtend je urine wat donkerder van kleur, omdat je ’s nachts veel transpireert. 

Troebele, schuimende urine 

Schuimende of troebele urine kan worden veroorzaakt worden door zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur en is dan onschuldig. Het kan ook en minder goed teken zijn, want wanneer het komt door de aanwezigheid van witte bloedcellen en pus in de urine; oftewel pyurie. Branderigheid, jeuk, pijn bij plassen en bloed in de urine kunnen andere symptomen zijn. Het kan duiden op een infectie van de urinewegen of een blaasontsteking.  

Sharing is caring