Positieve effecten van hardlopen

Hoe saai en zwaar het ook is. Een aantal keer per week hardlopen heeft best wel veel en verschillende positieve effecten. Het geeft bijvoorbeeld heel veel voordelen als het gaat om je gezondheid, geest en lichaam. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Gelukkiger

Tijdens het hardlopen maakt je lichaam endorfine aan. Het is bewezen dat je minstens 30 à 45 minuten moet sporten om te kunnen genieten van een vrolijk effect van endorfine. Je voelt je gelukkiger doordat je je sterker voelt na iedere oefening. Dit komt omdat je lichaam na elke oefening zich aanpast, zodat je lichaam steeds maar sterker wordt. Ook je sportprestaties maken je gelukkiger, je bent trots op jezelf dat je bijvoorbeeld 10 kilometer hebt hardgelopen.

Versterking van botten en gewrichten

Hardlopen zorgt ervoor dat de botmassa wordt verhoogd en ook dat het helpt om leeftijdsgebonden botverlies af te remmen. Door verschillende studies wordt aangetoond dat hardlopen de gezondheid van de knie verbetert, maar het kan wel de kwaliteit van het kraakbeen aantasten.

Gezondheid

Er is door onderzoekers bewezen dat regelmatig lichaamsbeweging samengaat met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Ook wanneer je kanker hebt kan regelmatig hardlopen de kwaliteit van je leven verbeteren tijdens het ondergaan van chemotherapie. Hardlopen voegt ook jaren aan je leven toe, dit is bewezen door studies. Niet alleen de ziekte kanker kan worden verminderd door regelmatig hardlopen, het vermindert ook hart- en vaatziekten. Hardlopen stimuleert namelijk de aanmaak van het goede HDL-cholesterol. Op dezelfde wijze zorgt hardlopen voor een afname in de bloeddruk en het lichaamsgewicht. Deze effecten zorgen voor een risicoafname op hart- en vaatzieken.

Extra calorieën verbranden

Door veel te bewegen en trainen verbrand je veel calorieën. Ook gaat de verbranding door nadat je gestopt bent met bewegen. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de ‘naverbranding’ verhoogt. Dit betekent dat je nog een aantal calorieën verbrandt na het sporten.

Sharing is caring