Hoe overleef ik voedselverleiding rond de feestdagen?!

Coronakilo’s, decemberkilo’s, kerstkilo’s.. We werken massaal vanuit huis, de winkels liggen alweer vol met voedselverleidingen en het weer is herfstachtig, waardoor veel mensen liever lekker op de bank blijven hangen dan erop uit gaan. Meer eten en minder bewegen kan ervoor zorgen dat je gewicht (geleidelijk) stijgt. Lekker eten hoort voor veel mensen bij de feestdagen. Het zou geen reden voor stress, maar een moment gezelligheid moeten zijn.  

Wil jij weten hoe je met eten rond de feestdagen om kunt gaan zonder je achteraf vervelend te voelen? En hoe jij ervoor zorgt dat 1 januari niet per sé de datum hoeft te zijn dat jij begint met een gezondere leefstijl? Ik geef je 6 tips! 

  1. Zet de schaal met kerstkransjes uit het zicht! 

De schaal met lekkers die er zo uitnodigend uitziet, waarvan je in het voorbijgaan steeds snel iets meepakt, is vaak leeg voor je er erg in hebt. Een kerstkransje bevat ongeveer 45 calorieën. Als je er dagelijks vijf eet zonder erbij na te denken, krijg je wekelijks al snel ruim 1500 extra calorieën binnen naast je normale voeding. Onbewust snoepen kan je voornemen om gezonder te eten in de weg staan. Zeker als het lekkers al ruim voor de feestdagen klaarstaat. Ben je gevoelig voor voedselverleiding? Decoreer je huis dan tot de feestdagen liever met gezelligheid die niet eetbaar is. 

  1. Sla geen maaltijden over 

Probeer het eten van iets lekkers rond de feestdagen niet te compenseren door je gewone maaltijden over te slaan. Zorg voor voedzame maaltijden met daartussen ruimte voor ‘fun food’. Wanneer je maaltijden overslaat is de kans dat je ineens veel trek krijgt. Hierdoor wordt de kans dat je naar (grotere hoeveelheden van) snelle tussendoortjes grijpt groter. Door structuur te behouden, kun je je ‘normale’ eetpatroon na de feestdagen hervatten zonder het idee te hebben dat je streng hoeft te diëten. 

  1. Herken je honger, erken je verzadiging. 

Heb je nu écht zin in dat extra stuk taart, of ziet het er gewoon heel lekker uit en ben je eigenlijk nog verzadigd door de brunch van een uur geleden? Door even stil te staan bij je voedselkeuzes voorkom je dat je jezelf overeet. Als je iets graag wilt proeven, kun je er altijd voor kiezen om later op de dag nog iets te nemen. 

  1. Eet rustig en geniet 

Geniet bewust door te eten zonder afleiding van de TV of je telefoon. Neem kleine hapjes, proef en kauw goed. Zo geef je je maag en hersenen meteen de tijd om het verzadigingsgevoel te signaleren. 

  1. Portioneer en maak keuzes 

Je kunt prima een (paar) dag(en) anders eten zonder jouw doelen te saboteren. Probeer balans te vinden tussen voedzame en minder voedzame producten (ongeveer 80% voedzaam en 20% fun food). Beperk bijvoorbeeld je suikerinname door niet teveel sap en frisdrank te drinken, kies volkorenbroodjes naast de croissants, vul je maaltijden aan met extra groente. Eet kleine porties per keer en.. enjoy the good food! 

  1. Kom in beweging!  

Maak een wandeling in de buitenlucht, ga een rondje fietsen, of volg een fijne training van Fit at home.  
 

Wil jij leren hoe je zelf gebalanceerde keuzes maakt en kunt genieten van alle soorten voeding zonder schuldgevoel? Ik help je graag! Zowel op locatie in Eelde als online. Plan een gratis kennismakingsgesprek via www.lillysingh.nl.  

Sharing is caring