Wat doet liefde met je hersenen?

Je bent tot over je oren verliefd, je hebt vlinders in je buik en bent blind van liefde! Deze heb je vast vaak al voorbij horen komen. Al die effecten van verliefd zijn ervaart je hele lichaam. Maar wat gebeurt er in je hersenen bij verliefdheid? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Waarom kan je je zo gek gedragen als je verliefd bent? 

Verliefdheid activeert je hersengebieden die hoge concentraties van een neuromodulator bevatten. Dat wordt geassocieerd met verlangen, beloning, verslaving en euforische toestanden.  

Dopamine zorgt bijvoorbeeld voor dat gevoel dat je hebt wanneer je verliefd bent. Doordat dopamine gaat stijgen zorgt dat dan weer voor een daling van serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat je een eetlust krijgt en zorgt ook voor stemming. Ook nemen de gevoelens van angst af en daardoor krijg je het gevoel alsof je de hele wereld aan kan.  

Is er een overlapping tussen liefde en verlangen? 

Een relatie gaat vaak samen met liefde en seks. Er zijn bepaalde gebieden in je hersenen die worden geactiveerd wanneer je verliefd bent, dat wordt ook wel de romantische genegenheid genoemd. Wanneer je een foto ziet van iemand waar je opgewonden van wordt worden er ook een paar gebieden van de romantische genegenheid geactiveerd.  

Wanneer je dus opgewonden wordt van iemand worden er dus ook delen in je hersenen geactiveerd die je het gevoel geven van verliefdheid.  

Liefde sturen 

Het moment dat je iemand leuk vindt terwijl je dat eigenlijk niet wil toelaten, omdat je bang bent dat je hart wordt gebroken. Dan kan het een oplossing zijn om te proberen niet verder verliefd te worden. Je kan namelijk proberen om zoveel mogelijk negatieve kwaliteiten op te noemen. In het begin helpt dit echt, maar als je echt verliefd bent kan het moeilijk zijn om echt te sturen.  

Sharing is caring