Wat doet een zwangerschap met je brein?

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat een kind. Wanneer je zwanger raakt veranderen er veel dingen aan je lichaam. Je wordt vooral een stuk groter en breder. Dat is iets wat erbij hoort. Maar naast dat je lichaam enorm verandert, verandert je brein ook als je zwanger bent. Maar wat doet een zwangerschap nou met het brein van een vrouw? 

Het veranderen van het moederbrein 

Een zwangerschap heeft ingrijpende en langdurige gevolgen op je brein. Zo kun je zelfs twee jaar na de zwangerschap, of misschien wel langer, nog gevolgen zien van je zwangerschap. Als je zwanger bent, heb je last van hormoonschommelingen. Dit zorgt ervoor dat jouw brein zich gaat aanpassen. Zo is van dieren al bekend dat door de hormonen het gedrag van de moeder beïnvloed raakt.  

Je brein verandert vooral in gebieden die samenhangen met het vermogen je te verplaatsen in de gedachten, gevoelens en behoeften van iemand anders. Als jij het gedrag van je baby wilt interpreteren, moet jij je wel kunnen verplaatsen in een ander. Het is dus belangrijk dat jij als moeder zijnde empathie kunt laten zien.  

Sterk veranderen van je moederbrein 

De sterke verandering van het moederbrein hebben te maken met mensenbaby’s ter wereld komen. Wanneer je baby geboren is, kunnen ze na de geboorte niet veel meer dan ademen, huilen en drinken van de moedermelk. Dit zou je kunnen vergelijken met een zoogdier. Een zoogdier kan vaak al gelijk lopen om de wereld te gaan ontdekken. Wanneer jouw baby geboren moet worden is zijn of haar brein nog niet helemaal volgroeid. Als die wel helemaal volgroeid zou zijn, dan wordt het hoofd van de baby te groot, waardoor de baby er niet meer uit kan komen. 

Als gevolg hiervan willen de nieuwe moeders hun kwetsbare kind beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld. Het is voor een moeder in het begin ook heel lastig om achter te komen wat je baby wilt. Heeft je baby honger, heeft die het warm of misschien wel last van krampjes. Jouw moederbrein probeert op zo’n moment zo goed mogelijk te interpreteren wat de behoeftes zijn van je baby.  

Sharing is caring