Duurzaam eten in 6 stappen

Naast dat duurzaam eten goed is voor het milieu, is het ook nog is goed voor je gezondheid. Maar hoe kun je nou het beste beginnen? Zo zou je kunnen beginnen met minder vlees eten, meer plantaardig eten, minder voedsel verspillen en niet meer eten dan dat je lichaam nodig heeft. Wij hebben wat tips om duurzamer te eten voor jou op een rijtje gezet. 

Drink water, koffie en thee 

Water drinken is erg goed voor je gezondheid. Het is ook heel goed voor het milieu. Zo zijn 3 koppen thee en koffie zonder cafeïne ook goed. Dranken zoals frisdrank, sappen en alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Zo worden er ook minder verpakkingen geproduceerd en getransporteerd. Vind je alleen water drinken saai? Doe dan wat fruit of kruiden in je water.  

Verspil geen voedsel 

Eet jij vaak je kliekjes op? Dan ben jij goed bezig! Toch zijn er meer dingen die jij kunt doen om duurzamer te zijn. Als je op maat je boodschappen doet en gaat koken, gooi je al minder snel eten weg. Een gevolg hiervan is dat minder verspillen veel winst oplevert voor het milieu.  

Eet minder vlees 

Op zijn tijd is een stukje vlees lekker. Toch is veel vlees eten belastend voor het milieu. Dit geldt vooral voor rood vlees. Om dit te veranderen kun je in plaats van rood vlees beter bewerkt vlees eten. Daarin zitten vaker andere producten zoals ongezouten noten, ei of peulvruchten in zoals bonen, linzen, kikkererwten. Als je op zoek bent voor goede vervangers die het milieu ten goede komen? Dan zijn dit de verschillende opties voor jou! 

Kies seizoensproducten 

De meeste soorten groente en fruit worden in een bepaald seizoen geoogst. Deze producten belasten namelijk minder het milieu. Ze worden van het land waar het geoogst wordt, gebracht naar de winkel.  

Eet zuivel en kaas 

Dagelijks wat zuivel nemen is goed voor je. Let erop dat je niet te veel neemt! Voor je gezondheid is het advies om elke dag 2 tot 3 kleine porties. Voorbeelden van producten die je zou kunnen nemen zijn melk, yoghurt en magere kwark. 

Eet op maat 

Iedereen heeft eten en drinken nodig. De een neemt dan ook meer extra voedsel dan de ander. Maar door niet meer te nemen dan je lichaam nodig heeft, wordt er niet meer voedsel gemaakt en vervoerd. Naast dat het goed is voor de duurzaamheid, is het ook goed voor je lichaam.  

Sharing is caring